Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бригаден генерал Деян Дешков: Тази година ще бъде „по-гореща” от миналата

[post-views]
Бригаден генерал Деян Дешков:  Тази година ще бъде „по-гореща” от миналата

Предстоят ни учения, като „Балкански страж-21” и „Балкан-21”, заяви командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

– Господин бригаден генерал, какви са вашите изводи за тактическото учение „Балканска стена-20” и изпълнените задачи в 61-ва бригада през миналата година? Имате ли забележки към действията на формированията и командирите?

– Миналата година, като цяло, беше много динамична, но да, цялата подготовка в основните направления беше насочена към бригадното учение „Балканска стена-20” и към неговото провеждане. Ние си направихме наш вътрешен анализ, извън този на ръководството на учението от Сухопътните войски. Посочихме собствените добри практики и допуснатите грешки в учението и ги взехме предвид при непосредственото планиране за 2021 г. Моята оценка за учението е тази, която я казах и пред целия личен състав – аз съм изключително доволен като командир на бригадата от планирането и изпълнението на задачите от страна на формированията и военнослужещите. И моята оценка е отлична. Разбира се, не че няма забележки, но те не са драстични, а са за изшлайфане на нещата и по планирането, и при самата подготовка и провеждането на различните видове задачи. Като командир на бригадата съм изключително удовлетворен от това, което се случи, което направиха, показаха и демонстрираха въобще като цяло всички родове войски и всички батальони в бригадата, включително и щабът на бригадата. По отношение на анализа от командването на Сухопътните войски той не се различава драстично от това, което казах за нашия. В него има някои детайли, които са чисто професионални. Но сме удовлетворени от общото заключение и оценката от името на ръководството.

– Наскоро приехте нови 137 войници, но какво може да се направи, за да се засили още интересът на младите хора към армията? Доколко е сега окомплектоването с личен състав на бригадата?

– Приехме 157 войници, а 137 се заклеха. Смятам, че се прави много за засилване на интереса към армията.

От страна на бригадата въпреки пандемията се извършват доста информационни мероприятия, насочени към младите хора, и по-специално към учениците, които завършват средното си образование. Много неща се направиха от страна на Министерството на отбраната. Информационната кампания „Бъди войник” също дава своите плодове. Тя се регулира, доста се изчисти и фокусира и е положителна. Немалка причина да приемем толкова хора към настоящия момент е и самата информация, че ние имаме прием и какво предлагаме на кандидатите. Разбира се, винаги може да се направи още по кампанията. По отношение на некомплекта – той продължава да е висок и с един прием не можем да решим въпроса в никакъв случай. Тенденцията е положителна, но ако тя се запази, аз се надявам в следващите две години да достигнем до нищожен некомплект. В момента той е по-голям, отколкото ни се иска.

– Вероятно имате некомплект и от офицери. Какво се прави за кариерното им развитие?

– Ние имаме идеи и предложения по този въпрос и имаме три батальонни и дивизионни учения плюс сертификация на щаба на бригадата с щабния батальон в полеви условия, поделени с Командването на Сухопътните войски и Министерството на отбраната в последните няколко години, отнасящи се основно по изготвянето на ясен кариерен модел с критерии на израстване. От там нататък какво ще се направи в бъдеще е извън нашата компетенция. Надяваме се част от нашите предложения да бъдат приети.

– Какво е характерното за новата модификация на автомат „Калашников”?

FB6925– Това си е старият автомат „Калашников” като система, като оръжие си е същият. Има промяна в добавките, в неговото модифициране с цел подобряване на изпълнението на задачите, за които той се използва. И към възможността за прикрепване към автомата на наличните до момента и задаващите се за закупуване оптически прибори и системи за дневен и нощен бой. Към настоящия момент ние имаме известно количество оптически прибори за водене на бойни действия денем и нощем, които са от различни производители и се закрепват по един стандарт, наречен пикатини (название на релсовата система), известен на широката общественост и който е масов за всички страни – членки на НАТО. Но към автомата в стандарта, в който си беше, нямаше възможност да бъдат прикрепени. Казано по-разбираемо – до този момент имаме оръжието и оптиката, обаче двете в едно няма как да ги използваме. Автоматът, който беше тестван, е одобрен за тази цел да може всички налични и необходими прибори да бъдат прикрепени към самото оръжие. Освен това бе добавен втори предпазител и телескопичен приклад, който е изключително удачен заради различните антропологични особености на всеки военнослужещ. Дали ще е за всички формирования в Сухопътните войски и Българската армия и кога, вече решението излиза извън правомощията на бригадата.

– Извършва ли се ваксинация на военнослужещите и най-вече на заминаващите на мисия?

– Беше разяснено от началника на Военномедицинска академия и главен лекар на Въоръжените сили на Република България генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски по време на посещението му при нас, че

военнослужещите ще бъдем във фаза трета. Първите от тази фаза бяха личният състав от контингента, които заминават за Афганистан. Бригадата като цяло не е започнала ваксинирането си, чакаме графиците. Но ваксинирането сега е основно за контингента ни, който заминава. За бригадата като формирование и част от Сухопътните войски и Българската армия ни предстои да ни бъде спуснат график и вече желаещите да се ваксинират.

– Какво е положението с осигуряването на жилища в Карлово за семействата на военнослужещите?

– До района на бригадата в Карлово преди години бяха открити 4 жилищни блока, но те не са достатъчни. И доколкото съм запознат, Министерството на отбраната работи по въпроса, специално за бригадата – гарнизоните ни в Карлово и Казанлък. Защото жилищният проблем е доста сериозен, тъй като Министерството на отбраната в тези райони няма имоти, на които може да се извърши строителство, и търси решения на въпроса. В последните месеци идваха комисии от Министерството на отбраната, включително и министърът на отбраната се е интересувал какви са възможностите поради големия брой на военнослужещите в Карлово и Казанлък, а населените места са малки и предлагането е по-малко от търсенето, което пък вдига цената на наемите.

– Бихте ли посочили кои са най-важните събития за бригадата през 2021 г.?

– Мога да кажа, че 2021 г. ще бъде за нас много „по-гореща” от миналата година. Защото, ако през миналата година проведохме бригадно учение, тази година имаме три батальонни и дивизионни учения плюс сертификация на щаба на бригадата с щабния батальон в полеви условия на полигон „Ново село”. Още през пролетта е тактическото учение на зенитния дивизион, което във втора фаза прераства в бойна стрелба на подразделенията на ПВО на зенитния полигон „Шабла” под ръководството на ВВС.  Веднага след него се включваме с многонационалното тактическо учение с бойна стрелба „Балкански страж-21” на трети механизиран батальон на полигон „Ново село”. Няколко дни след него на „Ново село” излиза щабът на бригадата с щабния батальон, развръщат се командните пунктове и се провежда сертификационното учение

„Балкан-21” като и двете са част от международното учение „ Дифендър-21”.Имаме няколко месеца наша вътрешна подготовка и през октомври излизаме с втори механизиран батальон на полигон „Корен” за тактическо учение за сертифициране. А и вече подготовката на ротата за мисия в Афганистан тече и предстои сертификация и изпращане в края на февруари.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани