Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тримесечна отсрочка: Иран даде време на САЩ за ядрената сделка

[post-views]
Иран показа новата си подводница

Iran-flag

Надзорът над иранската ядрена програма ще продължи. Това заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, след разговори с иранските представители в Техеран. Визитата му е част от усилията на международната общност да съживи споразумението между Иран и великите сили, за ограничаване на ядрената програма на ислямската република.

В края на миналата година иранският парламент гласува закон,  според който, ако САЩ не вдигнат санкциите си, страната повече няма да се съобразява с ядрената сделка. Крайният срок изтече в неделя.

Един от крайъгълните камъни на споразумението обаче е осветляването на атомната програма на страната, чрез постоянно видеонаблюдение на ядрените й комплекси и изненадващи проверки на международните инспектори.

Според анализатори, решението на Иран все пак да даде три месеца отсрочка на САЩ е ясен сигнал, че Техеран също има желание да даде шанс на дипломацията.

Договореното през 2015г споразумение между Иран и световните сили беше поставено на карта след едностранното решение на бившия американски президент Доналд Тръмп да се изтегли от него. Малко след като Вашингтон върна санкциите през 2018г, режимът в Техеран обяви, че повече няма да изпълнява ангажиментите и увеличи значително дейностите си в ядрените си комплекси.

Проблемът с иранската ядрена програма датира от десетилетия. Техеран твърди, че тя има мирни цели. Заради липсата на прозрачност, обаче западът  смяташе програмата за параван за амбициите на страната да се сдобие с оръжие за масово унищожение.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани