Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първа присъда в Германия за военни престъпления в Сирия

[post-views]

Първа наказателна присъда в Европа за престъпленията, извършени от режима в Сирия. Съд в Германия призна за виновен бивш офицер от тайната полиция на президента Башар Асад.  Активисти се надяват решението на съда да стане прецедент и за други съдебни дела.

За престъпления срещу човечеството съдът в  германския град Кобленц наказа Ияд Ал-Гариб на четири и половина години затвор.

Той беше признат за виновен, след като прокуратурата успя да докаже, че като агент от тайните служби на Асад е ръководел затвор за измъчването на политически затворници.

До дни се очаква съдът в град Кобленц да разгледа и делото на още един бивш член на сирийските тайни служби – 58-годишния Анвар Раслан. Той е обвинен в престъпления срещу човечеството, като пряко отговорен за смъртта на 58 души и масовите изтезания на задържани по време на протестите.

Решението на германския съд е без прецедент, защото е първата по рода си присъда срещу режима в Сирия и ролята му в зверското потушаване на антиправителствените протести в страната, който в последствие прераснаха в една от най-кървавите граждански войни в света.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани