Информационен център на Министерство на oтбраната

ЕС заседава по въпросите за ваксините и паспортите за имунизация

eu_zasedanie-lideri

Ваксинационната програма, производство на ваксини и паспорти за имунизация в Европа отново  са водещи теми в Брюксел. С не леката задача да вземе решение,  стартира първият ден от видеоконференцията на лидерите на 27 членки на Европейския съюз.

Приоритетът е да се ускорят ваксинациите в цяла Европа, както и  производство на ваксини, гласи част от публикацията на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в ,,Туитър“. Едно от предложенията на ръководителите са увеличаване на производствените обекти чрез насърчаване на фармацевтичните компании да споделят своето ,,ноу-хау“ с други производствени компании. Според източници от ЕС, друг вариант е производството да се възложи извън Съюза, например в Индия.

И докато някои държави-членки започват да обмислят облекчаване на мерките преди лятото, други страни затягат ограничения, заради увеличаване на инфекциите в някои региони. За тези, които са зависими от туризма, създаването на паспорт за ваксинация в целия ЕС е от изключително значение. В навечерието на срещата, австрийския канцлер Себастиан Курц  предложи европейски "зелен паспорт", който да представлява дигитално доказателство за направена ваксина, тест или за прекаран коронавирус. Изискване за наличие на такъв документ отправиха и лидерите на Гърция, Португалия и Испания. Българският премиер Бойко Борисов намекна, че е склонен да подкрепи идеята.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top