Информационен център на Министерство на oтбраната

Воини се подготвят за мисия в нов район в Афганистан

ba_4242-рият ни контингент се сертифицира за участие в „Решителна подкрепа“

„Мястото на нашите действия в Афганистан е ново, но способностите, които са придобили обучаемите по време на подготовката си и на предварителното и непосредственото обучение, им дават възможност да изпълняват пълноценно задачите в района на мисията. Базата е съвсем различна, но задачите, които ще се изпълняват, вече са познати.“ Това каза пред военните медии полковник Павлин Велков – национален командир на 42-рия български контингент за мисията „Решителна подкрепа“ в Афганистан, който проведе серия учения и подготовки за мисията.

Сертификацията на 42-рия ни контингент за Афганистан се проведе на полигона „Марино поле“ край Карлово. След дни предстои воините да заминат за Афганистан.ba_42

В рамките на три дни се проведе сертификационно учение, като през втория и третия ден се проведе и тактико-специално учение с охранителната рота към състава на контингента, каза нейният командир майор Милен Проданов. Военнослужещите споделиха пред военните медии, че са готови да изпълнят поставените им задачи като национален контингент и да окажат съдействие на съюзниците ни в Афганистан. Стана ясно, че отношенията между военнослужещите от различните нации са повече от добри, те са приятели, освен че изпълняват и общи задължения в рамките на мисията „Решителна подкрепа“ в Афганистан. Всички бяха единодушни, че най-много ще им липсват семействата и се надяват да се завърнат от мисията живи и здрави.

Огромната част от хората вече са били ваксинирани и с втора игла с ваксина против коронавируса и се чувстват напълно готови да заминат, за да изпълнят дълга си като български военнослужещи в коалиционен формат заедно със съюзниците ни в Афганистан.

„Новият район на действие е малко по-особен, защото се намира в нови метеорологични условия. Новата ни база е доста по на север. Коалиционни партньори са ни грузински и румънски контингент“, допълни националният командир на 42-рия български контингент. Той беше категоричен, че хората, които са под негово командване, са напълно подготвени за специфичните си задачи и ще се справят съобразно очакванията и в национален, а и в коалиционен мащаб. 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top