Информационен център на Министерство на oтбраната

Войската с най-високо доверие сред обществото

ba_42-kontingentОдобрението към армията достига пик за последните десетилетия

В този мандат армията имаше ръст на доверието, за да достигне в началото на тази година до най-високото в последните десетилетия ниво от 54% доверие при 28% недоверие. Това става ясно от проучване на „Галъп интернешънъл”.

В края на този мандат полицията също завършва на плюс. Традиционно при нея нивата на доверие и недоверие са сходни – около 40–50%. На фона на много други институции у нас това е добър атестат. В последния месец доверието там е 54%, а недоверието е 36%.

В същото време правителството завършва мандата си с нива на доверие от 19% и недоверие от 69%. Парламентът има доверие от 14% и недоверие 73%. Двете институции са успели донякъде да преодолеят щетата по образа си от лятото и есента. Това „наваксване“ обаче не е голямо.

Данните са от вълните на изследване на „Галъп интернешънъл болкан” на ежемесечна база. Последните две вълни на изследване са съответно между 4 и 12 февруари (1011 души) и 7 и 15 януари (1010 души) по метода „лице в лице”. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3,1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 52 хил. души.

Данните в средата на февруари позволяват да се изчисли, че около 2,9 милиона души биха гласували, ако изборите са сега. 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top