Информационен център на Министерство на oтбраната

По заповед на Джо Байдън САЩ нанесоха въздушни удари в Сирия

biden

Американската армия съобщи, че е нанесла въздушни удари срещу цели на подкрепяни от Иран паравоенни организации в Сирия. Атаката е първата военна операция за президента Джо Байдън и отговорът на САЩ на зачестилите ракетни нападения срещу американските военни бази в Ирак.

От съобщението на Пентагона става ясно, че при въздушната операцията са били унищожени голям брой обекти, разположени по границата между Ирак и Сирия.

Основна цел на ударите са били лидерите на подкрепяните от Иран милиции, се казва още в съобщението.

Военните определиха операцията, като пропорционален отговор, който изпраща недвусмислен послание, че администрацията на президента Джо Байдън няма да се поколебае да защити американските военни и коалиционните им партньори в Ирак.

Въздушните удари идват няколко дни след поредната ракетна атака срещу ръководените от САЩ военни бази, които се използват и от личния състав на водената от НАТО тренировъчна мисия в страната.

Миналата седмица при подобна атака край северния иракски град Ибрил беше убит цивилен служител към американската армия и петима други бяха ранени.

Заради влошената ситуация със сигурността в Ирак НАТО реши да увеличи военното си присъствие в страната, като част от усилията му да ускори процеса по обучението на иракските сили за сигурност, като част от борбата на Алианса срещу глобалния тероризъм.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top