Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бригаден генерал Митко Григоров: Боеготовност без модерна логистика няма

[post-views]
Бригаден генерал Митко Григоров: Боеготовност без модерна логистика няма
gen_grigorov

Подготовката на декларираните логистични формирования е в съответствие с поетите ангажименти, казва директорът на Дирекция „Логистика“ в Щаба на отбраната

Логистиката е изкуството за преместване на армии. Тя съдържа реда и детайлите за марш и построяване на лагери, настаняването и осигуряването на войските, с една дума, това е изпълнението на стратегическите и тактическите начинания” – Antoine Henri Jomini, Summary of the Art of War, 17791869

Преди двайсет години със заповед на министъра на отбраната 1 март е обявен за Ден на материално-техническото осигуряване. След присъединяването ни към НАТО с цел привеждане на националната терминология към тази на военната наука и практика на нашите съюзници беше въведен терминът „логистика“, чрез него се обхваща един цялостен и многоаспектен процес, за развитието на който през годините са допринесли стотици български воини със своите специфични знания, опит и компетенции. В днешно време не можем да говорим за боеготовност и боеспособност на Въоръжените сили, без гъвкава и адекватна на съвременните изисквания логистика, интегрирана и ориентирана към нуждите на потребителите.

По повод празника разговаряхме с бригаден генерал Митко Григоров – директор на Дирекция „Логистика“ в Щаба на отбраната.

  • Честит празник, г-н бригаден генерал, как може да опишете изминалата тежка за всички година. Какви изводи си направихте?
  • Позволете ми първо да поздравя всички логистици с техния професионален празник. Да пожелая на всички тях и на техните близки здраве, късмет и професионални успехи през 2021 г. През изминалата 2020 г. логистичните органи от всички нива изпълняваха разнообразни и отговорни дейности по логистичното осигуряване на Въоръжените сили за провеждане на подготовката и успешното реализиране на задачите им по трите мисии в условията на пандемията от COVID-19. Основната ни цел, от която се ръководихме, е запазване на живота и здравето на военнослужещите и цивилните служители от системата на Министерство на отбраната. Въведените противоепидемични мерки за недопускане на разпространението на COVID-19 сред работещите в системата на военната логистика затрудни изпълнението на задачите по логистичното осигуряване, подготовката и ежедневната дейност в логистичните формирования. Научихме се да работим в условията на социална дистанция, намаляване на контактите и ограничаване на събирането на голям брой военнослужещи и цивилни служители. Основният извод, който беше направен, е, че системата за логистично осигуряване на Въоръжените сили в условията на усложнена епидемична обстановка през 2020 г. осигури провеждането на подготовката, поддържането и генерирането на способности за провеждане на3 операции по трите мисии на Въоръжените сили.
  • Как върви процесът по унищожаване на касетъчните боеприпаси, къде и как се извършва това?
  • България ратифицира Конвенцията по касетъчните боеприпаси със закон, приет от 41-вото Народно събрание на 10.02.2011 г., с което страната ни се задължава да унищожи всички касетъчни боеприпаси, намиращи се на нейна територия. Видовете и количествата касетъчни боеприпаси на всяка една държава – страна по конвенцията, се контролират от ООН. Финансовите средства за унищожаване на касетъчните боеприпаси са осигурени от САЩ в резултат на подписаните между МО и посолството на САЩ у нас две споразумения – през 2013 г. През 2019 г. между Агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване (NSPA) и фирма „Есплоденти Сабино”, Италия, е сключен договор за унищожаване на касетъчните боеприпаси на БА. В периода май–декември 2020 г. до Италия бяха транспортирани 49,6% от общото количество касетъчни боеприпаси, като до момента от тях са унищожени 62,8%. Планирано е останалото количество касетъчни боеприпаси (50,6%) да бъде транспортирано до Италия до края на юли 2021 г., а унищожаването на цялото количество боеприпаси да завърши до края на 2021 г. Унищожените видове и количества касетъчни боеприпаси ще бъдат включени в годишния доклад на България до ООН.
  • По отношение на унищожаването на ракетното гориво – къде се извършва, защо е необходимо и какъв е процесът?
  • В резултат на снемане от въоръжение на ракетни комплекси от Българската армия в бригада „Логистика“ се съхраняват излишни ракетни горива, които по смисъла на нормативната ни уредба се класифицират като опасни вещества. При продължителното им съхранение съществува риск от замърсяване на въздуха, подпочвените води и околната среда в района на съхранение, което би имало тежки екологични последици. По тази причина  през 2020 г. между министъра на отбраната и фирма  „Да Транс“ ООД беше сключен договор с предмет „Унищожаване на излишни ракетни горива”, чийто срок за изпълнение е 36 месеца. Горивата ще бъдат унищожавани в специализирано съоръжение в Германия чрез изгаряне при спазване на европейските норми за опазване на околната среда. Необходимо е преди окончателното им унищожаване с цел на подготовката им за транспортиране част от тях да бъдат разредени до степен, позволяваща натоварване и последващо унищожаване. С унищожаването на 2опасните вещества ще се премахне рискът от възникване на инциденти и екологично замърсяване на околната среда.
  • Във връзка с предните два въпроса, а и не само, как се спазват изискванията за опазване на околната среда при утилизация на горива и боеприпаси?
  • Услугата за унищожаване на излишните ракетни горива се извършва съгласно европейски регламент ЕО № 1013/2006 и на Съвета от 14.06.2016 г. Основната и преобладаващата цел и компонент на настоящия регламент е опазването на околната среда. Съответно стриктно се спазва и националното законодателство, а именно Законът за управление на отпадъците.
  • Как участва военната ни логистика в борбата с пандемията от COVID-19 и какви дейности в тези насоки бяха планирани или се планират превантивно?
  • Както знаете, медицинското осигуряване е една от най-важните функционални области на логистиката и в тази връзка нашето внимание както през изминалата година, така и сега е насочено в борбата с пандемията от COVID-19. МО реагира своевременно за справяне с пандемията, като подкрепи усилията на цивилните власти за справяне с епидемията с наличните си способности и ресурси. Министерството на отбраната предостави безвъзмездно респиратори МР-70 и защитни комплекти за еднократно бойно използване (ЗКЕБИ) на Министерство на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи, както и на други държавни структури, наред с това бяха осигурени и необходимите палатки за изграждане на временни пропускателни пунктове. През изминалата година се проведоха съвместни тренировки с участието на Национален оперативен щаб, Министерство на отбраната, Министерство на младежта и спорта, Министерство на здравеопазването, ДА „Държавен резерв и военновременни запаси“, областни администрации и др. по трансформиране на спортни зали в сгради за болнично наблюдение на значителен брой хора в градовете София, Пловдив, Русе и Варна, като съществена роля в тях бе отредена на логистичните специалисти. В Националния военен университет „В. Левски“ бяха проведени занятия, свързани с изграждане на полева болница и полева кухня. Изготвена беше и наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-5 от 2015 г. за условията, реда и нормите за осигуряване на безплатна храна и ободряващи напитки в МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия в мирно време, с която се дава възможност на поставените под карантина лица да получават безплатна храна и минерална/трапезна вода.
  • По отношение на декларираните формирования как върви процесът на сертифициране на декларираните логистични формирования по целите за способности на НАТО?
  • Към настоящия момент подготовката и сертифицирането на декларираните логистични формирования се извършва в съответствие с поетите ангажименти по пакета Цели за способности на НАТО. Основните усилия са насочени към поддържането на изградените и преодоляването на съществуващия дефицит от способности на формированията с настъпващ срок на готовност. По време на проведените през 2020 г. учения за проверка и оценка, формированията демонстрираха способности, потвърждаващи готовността им за участие в пълния спектър на операции на Алианса, в резултат на което получиха оценка „Боеготов“. Въпреки постигнатия напредък в някои от формированията все още са налице трудности, свързани с окомплектоването им с личен състав и техника. Независимо от съществуващите ограничения е необходимо да се положат всички усилия за изпълнение на поетите национални ангажименти по спазване на сроковете за готовност на формированията, като за целта бъдат идентифицирани съществуващите дефицити от способности и бъдат предприети мерки за тяхното преодоляване.
  • Какви основни дейности предстоят през годината или вече са били извършени и как ще участвате в ученията, които предстоят с транспортна техника и др.?
  • На първо място е работата по оптимизиране на системата за логистично осигуряване с цел развиване и поддържане на необходими и съответно освобождаване от излишните логистични способности. В тази връзка са разработени логистичните аспекти към проектите на Програма за развитие на отбранителните способности на ВС на  България 2032 и План за развитие на Въоръжените сили до 2026 г. След приемането им на съответните инстанции предстои много работа по организацията и изпълнението на произтичащите от тях дейности както в рамките на настоящата година, така и през следващите. Настоящата година ще е натоварена по отношение на учения, особено следващите няколко месеца (май и юни). В момента продължава процесът на подготовка на две от най-големите международни учения, планирани за провеждане на територията на Югоизточна Европа на НАТО – STEADFAST DEFENDER 2021 и командването на СВ на САЩ в Европа – DEFENDER EUROPE 2021. Логистичните органи на Българската армия участват активно в координацията по осигуряване на поддръжка от страната домакин на транзитно преминаващите сили и средства за участие в учения на територията на страната. Очаква се по време на тези учения на територията на страната да бъдат развърнати или да преминат транзитно около 3000 съюзни военнослужещи с въоръжение и над 300 единици бойна и транспортна техника (включително и авиационна техника). Въпреки затрудненията, наложени от ограничения, свързани с пандемията от COVID-19, дейностите по подготовка на ученията се извършват при спазване на необходимите срокове и обеми. Дирекция „Логистика“ е в готовност при отмяна на епидемиологичната обстановка в страната да се проведе и отложеното от миналата година национално, компютърно-подпомагано, командно-щабно учение „ПСД-20“, в което ще се отработят въпроси, свързани с координацията и взаимодействието между структурите на държавната администрация по предоставяне на поддръжка от страната домакин на съюзни сили.

Анализът на способности очерта направленията за развитие

В периода 2019–2020 г. стартира Прегледът на отбраната. В хода на Прегледа на структурата на Въоръжените сили беше извършен и преглед на Системата за логистично осигуряване. Целта на извършения Преглед беше анализиране на съществуващите логистични способности и очертаване на направления за развитие на Системата за логистично осигуряване на Въоръжените сили.

Основният извод, който беше направен, е, че оптимизирането на Системата за логистично осигуряване на стратегическо, оперативно и тактическо ниво чрез преструктуриране на някои нейни елементи, както и формирането на допълнителни логистични структури за преодоляване на дефицита от логистични способности ще осигури изграждането и поддържането на необходимите способности на Въоръжените сили за гарантиране на суверенитета и независимостта на страната в национален формат и защитаване на нейната териториална цялост в системата за колективна отбрана на НАТО.

Приоритет за Системата за логистично осигуряване на Въоръжените сили е изграждането и постигането на пълни оперативни способности на Командване за логистична поддръжка, което е заложено в „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България до 2032 г.”

Командването за логистична поддръжка е структура, която се предвижда да осъществява логистична поддръжка на Българската армия в мирно време, на Въоръжените сили във военно време и поддръжка на силите на НАТО на територията на България.

uniformi
shapka
shapka_ba

Подобри се процесът по осигуряването с вещево имущество

„През 2020 г. беше подобрен процесът по осигуряването на военнослужещите с вещево имущество. От една страна, към края на календарната година приключи успешно осигуряването им на 100 % с новия модел полево камуфлирано облекло, като паралелно се осигуряваха и другите основни видове униформени облекла (по поръчка и готова конфекция)“, твърди бригаден генерал Григоров.

shapka

Ушиването и доставката на полевите облекла, облеклата по поръчка и готова конфекция се извършват от Интендантско обслужване ЕАД. „Освен за ежедневния войскови живот във военните формирования бяха осигурени на 100% с вещево имущество и военнослужещите, определени за участие в мисии и операции зад граница. От друга страна, бяха въведени нови модели униформени облекла и обувки с подобрена визия, качествен състав и характеристики, отговарящи на съвременните изисквания за практичност, комфорт и екология, като: ризи с къс и дълъг ръкав – с нови типове пагони тунел за тях и бяла фланелка за носене под ризите, яке за пролетно-есенния сезон, противодъждовно яке, термобельо за хладно и студено време, риза за носене под бронежилетка, текстилен колан за панталон, нови образци на „Обувки полеви черни, зимни” и „Обувки специални летни“ и други нови номенклатури“, каза още директорът на Дирекция „Логистика“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани