Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генералитетът на Армения поиска оставката на премиера

[post-views]
Армения не подписа декларацията на ОДКС, обвини формацията, че не я защитила от Азербайджан

Armenian Prime Minister Nikol Pashinyan Никол Пашинян окачестви хода като опит за преврат, митинги в Ереван

Армения изпадна отново в политическа криза, след като началникът на Генералния щаб ген. Оникс Гаспарян и 40 висши офицери поискаха оставката на премиера Никол Пашинян и го предупредиха да не използва сила срещу народа. Военните смятат, че премиерът не може да взима адекватни в критичната за народа ситуация. Сегашната ескалация на кризата започна след мнението на бившия президент Серж Саргсян, че арменските военни е трябвало да задействат ракетите „Искандер“ в първите дни от боевете срещу азербайджанските сили в кратката война септември-ноември за Нагорни Карабах, която Армения загуби. В сряда Пашинян изненадващо разкритикува ракетите, които според не са могли да повлияят на военните действия, защото или не са гръмвали или ефективността им е била 10 процента. Порталът Yerevan.today публикува коментар на зам-началника на Генщаба Хачатрян, който отначало дълго се смял на тези думи, а после казал: Как?.. „Искандерите“?..Един изстрел?.. 10 на сто?.. Извините, но това е несериозно“. Хачатрян бе уволнен след тази му оценка за мнението на премиера.

В същото време Пашинян уволни и началника на Генщаба ген. Оник Гаспарян и обяви в обръщение във „Фейсбук“, че искането за оставката му е опит за военен преврат. Той призова привържениците си да се съберат на Площада на Републиката. „Днес взех решение да освободя началника на генералния щаб и неговия първи заместник. Министърът на отбраната вече подготвя съответното решение за назначаването на нов началник на генералния щаб и неговите заместници“, каза той. По думите му сега най-важната задача е да се съхрани гражданската и народна власт.

По-късно той излезе пред своите привърженици, които се събраха след призива му. Те го приветстваха с възгласите „Никол премиер“. „Не съм убеден, че моята оставка е решение на проблема. Представих няколко варианта за решения. Мисля, че опасността от преврат е управляема, това е само емоционална реакция на военните и ние не трябва да се отнасяме безцеремонно към нашите братя“, каза Пашинян.

Опозиционното „Движение за спасение на родината“ подкрепи Генщаба и събра няколко хиляди души на Площада на свободата, които искаха оставката Пашинян.

Руското МВнР излезе със становище, че събитията са вътрешна работа на Армения.

Източник: в.“Дума “

Най-ново

Единична публикация

Избрани