Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Дейли Мирър“: Нов лидер на „Ал Кайда“ подготвя атентати

[post-views]
Турция е ликвидирала ръководителя на „Ислямска държава“, заяви Ердоган

idil„Ал Кайда“ вероятно подготвя атентати, подобни на тези от 11 септември 2001 г.“, пише британският в. „Дейли мирър“, пише Епицентър.

Според източник от разузнавателна служба световната терористична мрежа има нов лидер. „Айман Заухири, който наследи Осама бин Яаден след убийството му от американски военни в Пакистан на 2 май 2011 г., или е мъртъв, или вече не ръководи „Ал Кайда“. Сега ислямистите са под началството на Сейф ал Адел (на арабски – Меча на отмъщението)“, казал експерт, пожелал анонимност.

По думите на специалиста новият водач е роден в Египет през 1960 или 1963 г. под името Мохамед Салах ал дин Зайдан. 'Той вероятно е получил военно образование в Съветския съюз и се е издигнал до полковник в армията на родината си. Биографията на „Меча на отмъщението“ е богата. Този мъж в края на 80-те години на миналия век е взел участие в борбата срещу руснаците в Афганистан, терористичните актове срещу американските посолства в Кения и Танзания на 7 август 1998 г., отнели живота на над 200 души, убийства на цивилни и опоненти на режима на талибаните в Афганистан (1996 – 2001 г.) и престъпления срещу човечеството по време на започналата през 2011 г. гражданска война в Сирия“, посочва още събеседникът на медията.

„Мечът на отмъщението е много по-опасен и от Бин Ладен, и от Захуахири. Този човек има солидна военна подготовка, опит в организирането и извършването на атентати и много добри организационни и лидерски качества. Вероятно той вече провежда реформи в „Ал Кайда“ и планира удари, подобни на тези от 11 септември.

Източник: в.“Земя “

Най-ново

Единична публикация

Избрани