Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС ще ускори разпространението и доставката на ваксини

[post-views]

koronavirus

ЕС ще настоява производителите на ваксини да осигурят предсказуемост за доставките по графика, залегнал в сключените договори. Лидерите стигнаха  и до единно решение за евентуално създаване на т.нар. ваксинационни сертификати, които да гарантират привилегии на имунизираните срещу КОВИД-19. Това стана ясно след онлайн срещата на върха късно снощи.

Необходимо е да се ускори одобрението, производството и разпространението на ваксините и да се повиши скоростта на имунизационната кампания, се казва в общото изявление от виртуалната среща. Въпреки бавния напредък по отношение доставки и имунизации, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изрази увереност, че блокът все още може да постигне целта си – да ваксинира 70% от възрастните до септември.

По въпроса за имунизационните паспорти европейските лидери постигнаха по-голямо сближаване на позициите си, обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Идеята се подкрепя особено от страни членки, чиято икономика разчита на туризма.

Освен това лидерите са на мнение, че ограниченията за маловажните пътувания трябва да останат на този етап, но приветстват приемането на препоръките на Съвета, според които те могат да се въвеждат на принципите на пропорционалността и без дискриминация, като се взема предвид ситуацията в трансграничните региони. Днес е вторият ден от заседанието на лидерите, като дневният ред е посветен изцяло на въпроси от областта на сигурността и отбраната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Избрани