Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

По заповед на Джо Байдън САЩ нанесоха въздушни удари в Сирия

[post-views]
Байдън и лидерите на Япония и Северна Корея проведоха тристранна среща на върха в кулоарите на АСЕАН

biden

Американската армия съобщи, че е нанесла въздушни удари срещу цели на подкрепяни от Иран паравоенни организации в Сирия. Атаката е първата военна операция за президента Джо Байдън и отговорът на САЩ на зачестилите ракетни нападения срещу американските военни бази в Ирак.

От съобщението на Пентагона става ясно, че при въздушната операцията са били унищожени голям брой обекти, разположени по границата между Ирак и Сирия.

Основна цел на ударите са били лидерите на подкрепяните от Иран милиции, се казва още в съобщението.

Военните определиха операцията, като пропорционален отговор, който изпраща недвусмислен послание, че администрацията на президента Джо Байдън няма да се поколебае да защити американските военни и коалиционните им партньори в Ирак.

Въздушните удари идват няколко дни след поредната ракетна атака срещу ръководените от САЩ военни бази, които се използват и от личния състав на водената от НАТО тренировъчна мисия в страната.

Миналата седмица при подобна атака край северния иракски град Ибрил беше убит цивилен служител към американската армия и петима други бяха ранени.

Заради влошената ситуация със сигурността в Ирак НАТО реши да увеличи военното си присъствие в страната, като част от усилията му да ускори процеса по обучението на иракските сили за сигурност, като част от борбата на Алианса срещу глобалния тероризъм.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани