Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Црънча” гони световно ниво

[post-views]

mateevС бързи темпове се обновява полигонът на Съвместното командване на специалните операции

Продължава изграждането и реновирането на обекти на Специализирания учебен център (СУЦ) „Црънча”. Новият комплекс, обясни командирът на СКСО генерал-майорspec_sili Явор Матеев, включва голяма база за настаняване, възстановяване и отдих на личния състав. Спалните помещения са за един до четирима военнослужещи, като поне половината са със собствени санитарни възли. Общо могат да се настанят 250 души. В тази сграда има различни стаи за почивка, телевизионни зали, общи перални помещения, много добре конструиран е и ще бъде оборудван фитнес за възстановяване на личния състав. Има още медицински пункт, стая за дежурните и други стаи, необходими за осигуряването на военнослужещите.

Друг голям обект на полигона, който се изгражда и  оборудва в момента, е учебният корпус. В него са разположени класни помещения и голяма брифинг зала за 150 човека.

Изгражда се също просторна и модерна столова. Кухненският блок е със съвременни съоръжения и е с капацитет да храни наведнъж всички настанени в целия комплекс, а ако се наложи, и на две смени при много повече военнослужещи.

По проекта се строи и нова пречиствателна станция. Водата в новия резервоар ще се ползва и за резерв в случай на пожар на самия полигон.

Напълно е реновирана кулата за управление на мишенното поле. Сега тя изглежда в съвсем друго състояние.

Със собствени сили и средства изградихме от контейнери раздвижена сграда за тренировки за водене на действия от типа прочистване на помещения и етажи от терористи и враждебно настроени елементи и за водене на бой в градски условия. Сградата позволява да се прилагат различни алпийски техники, зависване и стоварване на военнослужещи по различни способи от хеликоптер, водене на стрелба от различни височини и различни позиции по движещи се и недвижещи се цели. Обектът също е много сериозен. Видели сме такива в чужбина при воденето на подготовки с наши партньори. И претендирам, че това, което вече сме изградили тук, по никакъв начин не отстъпва на полигони и в САЩ, и в Германия, отбеляза още генерал-майор Матеев.

spec_siliНа „Црънча” се реновира част от мишенното поле и полето на самия полигон. Изграждат се нови укрепени и обезопасени сектори за водене на стрелба на близки разстояния с всички видове оръжия, с които разполагат Специалните сили. Т.нар. „бъбреци” са разширени и удължени, а е изграден и четвърти нов. По-нататък е планирано да бъдат направени различни коридори за водене на подготовки по основни специалности.

Освен това, продължи командирът на СКСО, вече имаме визия за проектиране, договорили сме финансирането и скоро ще започне изграждането на  специализирана полоса Тя ще бъде елемент от бъдещия петобой като част от държавните военни шампионати на Министерството на отбраната. Полосата ще е необходима за Българската армия и всъщност този петобой ще бъде абсолютно съизмерим и еднакъв с петобоя, който се практикува в НАТО. Полосата е дълга 500 м и на нея ще бъдат изградени 20 различни препятствия и съоръжения за преодоляване от военнослужещите.

СУЦ „Црънча” вече по никакъв начин не прилича на това, което беше преди две-три години. А след една-две години ще придобие още по-съвременен вид. Така ще се повишат и бойните способности, и оперативните способности на военнослужещите. И когато има условия за тренировки и за почивка, на световно ниво, а те категорично са на световно ниво, това вдига и самочувствието. И нашите военнослужещи ще се чувстват наравно с колегите им от най-добрите армии, категоричен бе командирът на СКСО.

Кога ще бъде открит новият комплекс? Дано няма забавяне от фирмата, тъй като е предвидено и пълно оборудване на всички съоръжения. Планирали сме и желаем да открием обновения полигон на 18 март – в деня, когато се навършват 78 години от сформирането на Парашутната дружина, заяви генерал-майор Матеев.

Но освен на „Црънча” извършват се сериозни ремонти и изграждане на нови съоръжения в основния район на формированието в Пловдив. Корпусите, в които са настанени групите „Специални сили”, се реновират вDSC05813 значителна степен. Всъщност почти наново се изграждат 6 постройки, които представляват една дълга сграда от 400–500 м. В тях ще бъдат настанени щабове и формирования от групите, от логистичния батальон, от разширения учебен център и от щабния батальон. Наскоро бе изградена нова постройка, реновират се изцяло парковите помещения. Планирано е през тази година в района да бъде построена нова столова и да се обнови лечебницата.

Всичко това, което се прави в момента, е по договори от миналата година. Край София, където е новата ни 1-ва група „Специални сили”, приехме района и в момента се извършват сериозни проектантски дейности. Ще започне цялостното обновяване на района – на всички постройки, паркове и съоръжения и полоси, които са или налични за реновиране, или ще бъдат изградени. Вече назначихме основния команден състав, съобщи генерал-майор Матеев. Той изрази предположение, че в новия район основните строителни дейности ще завършат през лятото и по регистрите ще могат да кандидатстват и да бъдат назначавани военнослужещи.

Друг район, продължи командирът на СКСО, който предстои по плана за развитие на Въоръжените сили да приемем съвсем скоро, е  летище „Чешнегирово” където преди години бе разположена 25-а авиобаза. И ще започнем и там различни дейности по изграждане на съоръжения. В следващите години в „Чешнегирово” ще бъде предислоциран поне нашият Учебен център. Това е мястото, където изпълняваме огромна част от тренировъчните и бойните парашутни скокове, мястото, където се водят много съвместни подготовки и в които участва Транспортна авиация – българска и на нашите партньори. Според генерал-майор Матеев догодина  в „Чешнегирово” може да кипи не само бойна и тренировъчна дейност, но и да започне изграждането на бъдещия район.

DSCN5922Огромното строителство в районите на СКСО по никакъв начин не е намалило темпа и обема на бойната подготовка. От  началото на тази седмицата започна българско-британската подготовка на формирования от Специалните сили на двете страни, която ще се води в три района с поне три учебни центъра. Стремели сме се от доста години да имаме сериозни контакти и да водим съвместна подготовка с Британските специални сили. Започнахме през миналата година, продължаваме през тази и през следващите години, имаме подписани съвместни планове, заключи командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев.

Контингент се завърна от мисия

Посрещаме ви с чувство на удовлетвореност и признателност към вас за работата, за вашия професионализъм през изминалите 6 месеца, в които вие изпълнявахте задачи извън пределите на Родината. Убеден съм, че и вие днес заставате пред нас, пред нашия боен строй с чувство на удовлетвореност и съм сигурен, че всеки един от вас се гордее с постигнатото. Гордее се с това, че успешно е защитил името на Република България, Българската армия, Силите за специални операции, името на своя командир и на своето семейство. Това заяви командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев на церемонията по тържественото посрещане на поредния контингент от Специалните сили начело с майор Николай Николов, завърнал се от участие в операция на НАТО.

Работихте в нелека обстановка, първо, породена от спецификата на мисията, и второ, от състоянието, в което се намира светът, с нужните допълнителни усилия за водене на нормален живот и дейност в условията на пандемия. Сигурен съм, че през последните две седмици сте предали вашия опит и знания на нашите колеги, които наскоро изпратихме, за да ви заместят. Благодаря ви за това, което направихте, завърши приветствието си генерал-майор Матеев. Той връчи на воините награди, обявени със заповеди на министъра на отбраната и командващия на СКС.

Благодарствен молебен за здраве на личния състав отслужи Негово Високоблагоговенство ректорът на Пловдивската духовна семинария д-р Добромир Костов.

Със заповед на министъра на отбраната бяха наградени с парични средства военнослужещи – бойни санитари, от СКСО за оказаната от тях помощ на Военна болница – Пловдив. Те са изпълнявали дейности, чрез които се освобождават ресурси на лечебното заведение, така че тя да поеме по-добре нуждите при лечението на пациенти от COVID-19. Новите си пагони получи повишеният във военно звание офицерски кандидат І клас старшина Свилен Русев. Гости на събитието бяха Александър Държиков – председател на Общинския съвет в Пловдив, Евелина Апостолова – заместник-областен управител на област Пловдив, Йордан Ставрев – заместник-кмет на Пловдив, председателят на Военен съд – Пловдив, полковник Асен Шопов и началникът на Военно окръжие – Пловдив, полковник Стефан Паскалев.

  Предстои усилване с личен състав

В СКСО бяха приети на служба 51 нови войници. За свободните длъжности кандидатстваха 170 граждански лица. Много от тях не успяха да преодолеят медицинските стандарти и психологическите тестове, които за Специалните сили са доста завишени. Председател на изпитната комисия бе заместник-командирът на СКСО полковник Иван Райков.

От всички кандидати 106 бяха допуснати до изпити. За съжаление, няма как да приемем всички. Надявам се в бъдеще те да следят за конкурсите и да кандидатстват отново, когато се освободят места. И както е по плана за развитието на Специалните сили, през следващите 3–4 години да увеличим личния състав, коментира командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев. Предстои усилване  с военнослужещи на групите „Специални сили”, щабния батальон, най-вече на логистичния батальон и отчасти на Учебния център и на щаба.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани