Информационен център на Министерство на oтбраната

Адмирал Емил Ефтимов: Проведохме учения, които не бяха правени десетилетия

DSC_7366W

Пикът на подготовката през 2020 г. беше в проведеното учение „Балканска стена”, първото бригадно учение от 18 години. В условия на пандемия, с голяма мобилизация, със спазване на мерките за безопасност се постигнаха неща, които не бяха правени от десетилетия, за което изразявам моето воинско „Благодаря!” към командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и неговия екип, към целия личен състав на Сухопътните войски”. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пред журналисти, след като присъства на Анализа на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Командването на Сухопътните войски (СВ) през 2020 г. „Имаме ясна представа за възможностите, за това, какво може и трябва да направим, какво трябва да надградим. Но се надявам с развитието на проектите, с ресурсното обезпечаване на армията и конкретно на СВ да се запази трендът на увеличаване и поддържане на отбранителните способности”, изтъкна началникът на отбраната. Той посочи, че 2020-а е била сложна и трудна година, в която СВ са съумели в основни линии да изпълнят, това, което е било планирано за годината.

„Да, годината не беше лесна, тя беше година с много ограничения. Радвам се, че успяхме да проведем подготовката почти така, както я бяхме планирали. А и проведохме учението „Балканска стена”. Доволен съм, че премина успешно. Успяхме да си направим необходимите изводи и да видим, че се движим в правилната посока”, коментира генерал-майор Попов. 

По думите му съвместната подготовка е основният вид подготовка за войските. „През тази година – 2021-ва, подготовката ще бъде точно толкова напрегната – да, няма да има такова голямо учение на СВ, но за сметка на това имаме планирани две тактически учения с бойни стрелби съвместно с нашите колеги от партньорски нации – Гърция, Румъния, САЩ, Грузия. Така че тази година заедно с другите наши учения ще бъде точно толкова напрегната, колкото и 2020-а”, заяви генерал-майор Попов.

Не знам докога ще продължи тази пандемия, какви и колко ще бъдат ограниченията, но всъщност ние вече се научихме да работим в такива условия, сподели той. „Да, това ни ограничава работата, но не много. 
Знаем как да водим подготовка спазвайки противоепидемичните изисквания. И се надявам и следващата година по това време да можем да отчетем достатъчно добри резултати”, каза командирът на СВ.
На въпрос за мерките по преодоляване на некомплекта във войските генерал-майор Попов изтъккна: „Знаем броя войници, които можем да приемем през цялата година. Създали сме необходимата организация. Обнадеждени сме от опита от последните конкурси и се надяваме, че и тази година ще постигнем същите, а дано и по-добри резултати.

Освен това сме наясно, че проблем, който е създаден в рамките на 8, 10, 12 години, не може да бъде решен с две или три успешни години”. Надяваме се с общите усилия на Министерството на отбраната, на Щаба на отбраната, на СВ да продължат в тази посока и да дават същите добри резултати, заяви генерал-майор Попов.

Нищо не завърши през 2020 г. и нищо не започна през 2021 г. като подготовка, както и през 2021-ва, и занапред ще продължаваме да си вършим работата, за да докажем, че ненапразно ни наричат гръбнака на Въоръжените сили, каза по време на анализа командирът на СВ. Той представи извършеното от войските по трите мисии на ВС. През 2020 г. СВ са успели да проведат 120 учения от планираните 150, което е 80 на сто от всички планирани учения за периода. Подготовката на декларираните формирования е извършена в съответствие с поетите ангажименти. СВ изнасят и основната тежест на дейностите по мисия „Подкрепа на международния мир и сигурност”. През годината в почти 90 случая воините от СВ са оказвали помощ на населението при бедствия, аварии и катастрофи.

Мога да заявя, че сме в състояние да изпълним поставените ни задачи с определено ограничение в обема и удължен лимит от време, произтичащи, естествено, от комплексни причини, обобщи командирът на СВ.       (БА) Фото МО, Красимир Тодоров

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top