Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Старшините в бяло, които вдигат бойния дух

[post-views]
Старшините в бяло, които вдигат бойния дух
Военният оркестър на ВМС навършва 137 години
Военният оркестър на ВМС навършва 137 години

Най-важен в армията е старшината – той ще те нахрани, той ще те облече, той ще вдигне бойния дух на войската с боен зов на тръба. Той майка, той баща. Има едни старшини, които нямат цвят – или са в бяло, или са в черно като подводничари на мисия. Цветът при тях е различен – той идва от магическата игра на пръстите и отговора на духовите инструменти, залепени на устните им. Музиката им въздига духа, зове за отговорност, патриотизъм и себеотрицание, кара фибрите на тялото да се изпъват от чувство за дълг и преклонение към Родината, изпълва всяка артерия на мозъка ни с адреналин, който ни води към героизъм и саможертва. Започват с „Велик е нашият войник“ и завършват с „Весели и в боя“. По средата има „Един завет”, „Булаир” – с много барутен дим, много героизъм и саможертва в името на националните идеали. Това са военноморските музиканти, които във вторник празнуваха 137 години от създаването си като втория военен оркестър в България след този на Първа пехотна дружина в София.

17 ч., 30 октомври, 1930 г. Официално посрещане на младоженците Т.В. Цар Борис III и Царица Йоанна в Бургаското пристанище. На долната палуба свири Флотският духов оркестър
17 ч., 30 октомври, 1930 г. Официално посрещане на младоженците Т.В. Цар Борис III и Царица Йоанна в Бургаското пристанище. На долната палуба свири Флотският духов оркестър

Официалната дата е 28 февруари, когато 22-мата, назначени преди това – в началото на януари, музиканти получават своя капелмайстор – чеха Франц Минарик. През 1919 г. идва Ньойският договор и всички чуждестранни офицери, в това число и чешките капелмайстори, са отстранени от военна служба. От 1919 до 1937 г. България официално няма военен флот. Флотският духов оркестър от 23 музиканти, който е преименуван в Музикантска команда, минават към Крайбрежната жандармерийска дружина.

Диригентът на духовия оркестър на ВМС капитан III ранг Мирослав ТрифоновФото Красимир Тодоров
Диригентът на духовия оркестър на ВМС капитан III ранг Мирослав ТрифоновФото Красимир Тодоров

През 1920 г. – 36 години след създаването му, начело на оркестъра застава и първият българин – капелмайстор Димитър Хараламбиев. Диригентската палка преминава последователно през ръцете на Александър Наумов, Петър Касабов, Георги Попов – един от създателите на Варненската опера, Яким Попилиев – създател на струнен състав към оркестъра, по-късно и диригент във Варненската опера. Сега оркестърът се ръководи вече 23 години от капитан III ранг Мирослав Трифонов – възпитаник на военно-диригентския факултет на Московската държавна консерватория. За първи път оркестърът свири в чужбина в Севастопол и Одеса на борда на яхтата „Александър I” в годината на своето създаване. 

През октомври 1930 г. Флотският оркестър пътува на борда на парахода „Цар Фердинанд” за сватбата на Н.В. Цар Борис III с италианската принцеса Джованна Савойска. Оркестърът свири и на траурната церемония по повод смъртта на създателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк. Всяка година оркестърът на Военноморските сили свири по 150 дни, почти през ден. В репертоара са включени творби от Росини, Вебер, Верди, Сметана, Дворжак, Моцарт, Бетовен, Щраус, Чайковски, Шостакович, Добри Христов, Петко Стайнов, Александър Райчев, Панчо Владигеров. „Черешката на тортата“ е спектакълът „Вълни”, който винаги събира звездни овации.

Най-ново

Единична публикация

Избрани