Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Армията опитва да свали премиера на Армения

[post-views]
Армията опитва да свали премиера на Армения
pashinyanmarch

Генералният щаб на армията на Армения поиска оставката на премиера на страната Никол Пашинян в изявление, огласено вчера сутринта. Според военните министър-председателят и неговото правителство не са в състояние „да вземат адекватни решения в кризисната и съдбоносната за арменския народ ситуация“. От своя страна Пашинян подписа документ, с който уволнява началника на Генералния щаб Оник Каспарян. Президентът на страната Армен Саркисян обаче отказа да подпише указ за отстраняването на генерала. В Армения държавният глава има силно ограничени правомощия, но уволненията и назначенията на висши военни не могат да се случат без неговия подпис. 

Никол Пашинян нарече действията на висшите военни „опит за преврат“ и заяви категорично, че няма да подава оставка. Той призова своите привърженици да се съберат на един от централните площади в столицата Ереван и оглави тяхното шествие по улиците на града с мегафон в ръка. Всичко това беше излъчвано на живо във Фейсбук профила на премиера. 

Конфликтът между арменските военни и правителството избухна, след като Пашинян реши да уволни първия заместник-началник на генералния щаб Тигран Хачтарян. Освен това премиерът замисля мащабни реформи в армията, която претърпя тежко поражение в 44-дневна война срещу Азербайджан през есента на миналата година. 

Поражението срещу Азербайджан и последвалата загуба на контрола над седем азербайджански района, които бяха окупирани от арменците повече от четвърт век, разклатиха силно позициите на Никол Пашинян. Опозиционните сили в страната провеждат чести митинги с искане за оставката на премиера, съставянето на преходно правителство и провеждането на нови парламентарни избори. Вчера лидерът на опозицията и неин кандидат за премиер Вазген Манукян призова гражданите да издигнат барикади около сградата на парламента и да стоят там, докато депутатите не вземат решение за оставката на премиера. Опозицията не желае да води никакви преговори с Пашинян освен обсъждане на условията за неговата оставка. Събирането на многолюдни митинги на привържениците на премиера и на неговите противници крие риск от сблъсъци. С призив към гражданите да подкрепят военните се обърна и влиятелният бивш президент на Армения Роберт Кочарян. „Властите, които загубиха войната и сдадоха територията, трябва да си вървят“ – заяви той. 
Пашинян, който дойде на власт през 2018 г. след улични протести, е решен да се опре на поддръжката на своите последователи и отново да разчита на митинговата демокрация, за да отстои своя пост. Опозицията не е единна, а политиците от т. нар. карабски клан, които управляваха страната до 2018 г., са непопулярни.

Най-ново

Единична публикация

Избрани