Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник д-р Ангел Гозманов: Сблъскахме се с коварен враг

[post-views]
DSC08155

Създадохме отделение за лечение от коронавирус, през което преминаха военнослужещи и цивилни служители,  посочи началникът на МБАЛ – Пловдив, към ВМА – София
Полковник д-р Ангел Гозманов е завършил медицина в родния си град Пловдив през 1993 г. Има придобити специалности по „Вътрешни болести” и „Пневмология и фтизиатрия”. Завършил е курс по здравен мениджмънт.  Бил е лекар в медицински пункт, началник на бригаден медицински пункт, ординатор в терапевтична клиника, началник на общо терапевтично отделение, началник на отделение „Пневмология и фтизиатрия” в клиника по вътрешни болести. От 5 юли 2019 г. е началник на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) – Пловдив, към Военномедицинска академия (ВМА) – София. 
Полковник д-р Гозманов бе любезен да отговори на въпроси на в. „Българска армия” в навечерието на 25 февруари – деня, в който Пловдивската военна болница е създадена преди 132 години.

– Господин полковник, през миналата година, в дните около 25 февруари – празника на Военната болница в Пловдив, започна пандемичната обстановка в страната ни. Какво се промени във вашата дейност от тогава досега? 
– Преди 132 години на 25 февруари 1889 г. е създадена Военна болница –  Пловдив, със заповед на министъра на войната полковник Сава Муткуров. През всичките тези години болницата и нейният персонал са преминали през много изпитания, едни от най-тежките са трите войни – Балканска, Междусъюзническа и Първата световна война, преместване, закриване, опожаряване… В момента тя е изправена пред ново, не по-малко тежко предизвикателство – пандемия. Сблъскахме се с един много коварен враг – вируса SARS-CoV-2. Враг, който в началото много малко познавахме и се учихме да го диагностицираме и лекуваме в движение, в хода на борбата с него. Всичко това промени драматично начина ни на живот, мислене и работа. Трябваше да приложим нови подходи във връзка с различните условия, така че да защитим здравето и живота на пациентите, но и да ограничим разпространението на заразата сред персонала.   

– Бяхте ли включени в борбата срещу COVID-19 и какви бяха вашите задачи в тази област?
– Като всяко болнично заведение в страната се включихме в борбата с COVID-19. Създадено бе отделение за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, през което преминаха военнослужещи и цивилни служители от Въоръжените сили, а също така и цивилни граждани. Една част от пациентите бяха в изключително тежко състояние. Заедно с колегите от военните формирования и отделението по превантивна медицина към ВМА активно участвахме във въвеждането и спазването на противоепидемичните мерки във формированията и структурите на МО, осигурихме навременни диагностика и лечение на болни с коронавирусна инфекция. Всичко това бе реализирано с методичната и професионалната подкрепа на ръководството на ВМА. 

– Имаше ли заболели от COVID-19 сред лекарите, медицинските сестри и обслужващия персонал? 
– Спазвайки указанията и заповедите на министъра на отбраната, началника на ВМА и РЗИ, ние преорганизирахме дейността на болницата в съответствие с пандемичната обстановка и успяхме да сведем до минимум заразяването на медицинския и немедицинския персонал в болницата. В случаите на заразяване беше установено че е станало на извънработното място, което се дължи на факта, че в болницата всеки от нас стриктно спазва изискванията за работа в инфекциозна среда. 
       
– Как продължи лечението от други заболявания на вашите пациенти? 
– Промени се и се редуцира броят на пациенти с други заболявания, от една страна, поради прилагането на –противоепидемичните мерки, а от друга, поради притесненията на хората да не се изложат на контакт с възможни болни от COVID-19. Невъзможността за регулярен скрининг и контрол доведе до обостряне на някои хронични заболявания при пациентите.

Сградата на Военната болница в Пловдив
Сградата на Военната болница в Пловдив

– Какви други задачи изпълняваше Военната болница? Участвахте ли в учения и подготовки? 
– Въпреки извънредната епидемична обстановка болницата ни продължи да изпълнява своите задачи по медицинско обслужване на военнослужещи и цивилни служители от системата на Министерството на отбраната. Не се наруши ритъмът на извършване на  периодичните медицински прегледи на работещите при вредни за здравето условия, на профилактични годишни прегледи и на прегледите на кандидатите за военна служба. Осъществи се медицинско осигуряване на множество национални и многонационални учения. Наши медицински специалисти преминаха през мисии в Мали, Босна и Херцеговина и Афганистан. 

– Успяхте ли да извършите планираните ремонти на клиники и отделения? 
– Стартирахме спешни и неотложни ремонтни дейности,  подкрепени от ВМА. Надяваме се да имаме нови възможности през 2021 г. да подобрим условията за работа в болницата и да осигурим добри условия за диагностика и лечение на нашите пациенти.

– Какво ще кажете на своите подчинени по повод на празника!
– Сигурен съм, че с екипна работа ще успеем да преминем през всички трудности. Нека отстояваме девиза на болницата  „Здраве, ред и традиции“. За мен е чест и удоволствие да поздравя личния състав на болницата със 132-годишнината от създаването й, да им благодаря за всеотдайността и положените усилия през турбулентната 2020 г. Желая им здраве и успехи! Благодаря на ръководството на ВМА за подкрепата и доверието към нашата болница!

Получена бе нова съвременна апаратура 
Стана традиция по време на празниците на Военната болница тя да получава нова апаратура, като графичноскопичен рентгенов апарат през миналата година и модерен ехограф през 2019 г. Дали и сега е така? 
Полковник д-р Ангел Гозманов  обясни, че въпреки усложнената епидемична обстановка ръководството на ВМА е продължило да реализира своята стратегия на осъвременяване на наличната апаратура, която е залегнала в концепцията на началника на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски за развитие на периферните военни болници. 
За периода от 25 февруари 2020 г. до момента на болницата са били осигурени нови апарати за обдишване, мобилен рентгенов апарат, рентгенов апарат тип С рамо, транспортен респиратор, фиброназофаринголарингоскоп, аудиометър, биполярен електрокоагулатор, ЕКГ апарати, дефибрилатори. 
За целите на медицинската евакуация са получени от ВМА и два напълно оборудвани реанимобила.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Избрани