Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Франция ще имунизаира възрастните с ,,Астра Зенека“

[post-views]
ЕС продължава разговорите с ,,Астра Зенека‘‘ за доставката на ваксини

vaksina_koronavirus

Противно на нагласата за неефективността на ваксината на ,,Астра Зенека“ при възрастни, Франция облекчи забраната за имунизиране  на  хората във възрастовата група от 65 до 75 години. Въпреки започналата имунизация СЗО предупреди, че броят на новите случаи на коронавирусни инфекции в световен мащаб се е увеличил за първи път от седем седмици и призова страните да не облекчават коронавирусните мерки.

Възрастните могат да бъдат ваксинирани с,,Астра Зенека“, дори ако имат здравословни проблеми като диабет, високо кръвно налягане, онкологични заболявания, обяви френският министърът на здравеопазването Оливие Веран. Доскоро Франция, подобно на някои други страни в ЕС, препоръчваше препаратът да се прилага само на хора под 65. Според последно британско изследване една доза от ваксините на ,,Пфайзер“ и ,,Астра Зенека“ намалява с 80 % нуждата от болнично лечение.

Междувременно генералният директор на СЗО заяви, че увеличаването на случаите с КОВИД-19 е „разочароващо, но не изненадващо“. По думите му е рано държавите да разчитат единствено на ваксинационни програми и да се отказват от други мерки. По-рано д-р Майкъл Райън – директор на спешната програма на организацията коментира, че е „преждевременно“ и „нереалистично“ да се мисли, че пандемията може да бъде спряна до края на годината.

След като Израел съобщи, че започва ваксинация на преболедували КОВИД-19, премиерът Бенямин Нетаняху прокара идеята страната да закупи още 36 милиона дози ваксини и така да утрои количеството, с което разполага. Нетаняху не изключва възможността Израел да обсъди съвместно начинание за ковид ваксина с Австрия и Дания.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани