Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бригаден генерал Иван Маламов, началник на НВУ „В. Левски“: Инвестицията в хората е бъдещето на армията

[post-views]
Бригаден генерал Иван Маламов, началник на НВУ „В. Левски“: Инвестицията в хората е бъдещето на армията

При нас са се обучавали видни български генерали, регенти, дипломати, президент, академици, хиляди български офицери, твърди началникът на НВУ „В. Левски“ – В. Търново

ivan_malamov_nvu_v.Levski

– Г-н бригаден генерал, какво е мястото на Националния военен университет (НВУ) „В. Левски“ във военнообразователната ни система?

– НВУ е приемник на най-старото военно училище и вече 143 години университетът изгражда своите възпитаници като личности с качества и характер, приобщава ги към идеалите – дълг към родината, чест и национална гордост. През годините в университета са се обучавали видни български генерали, регенти, дипломати, президент, академици, хиляди български офицери, които са посветили своя живот на тази достойна професия. Нашите възпитаници са повод за гордост и затова и подборът на обучаемите в НВУ е изключително прецизен.

– Каква е конкуренцията за обучение при вас?

– Искам чрез страниците на един много уважаван от мен вестник „Българска армия“ да споделя пред читателите и пред хората, които проявяват интерес към НВУ, че ние ще положим всички усилия нашите възпитаници да получат най-доброто образование и най-добрата подготовка, така че да станат достойни за Българската армия офицери. Миналата година имахме честта началникът на отбраната адмирал Ефтимов да изнесе публична лекция пред целия университет, в която той спомена, че основен приоритет на Българската армия и основен инвестиционен проект това е инвестирането в образованието на нашите колеги – нашите възпитаници. Напълно съм съгласен с това и смятам, че именно това е пътят, по който армията може да се развива – инвестиция в хората, в тяхното добро образование и добра подготовка. Използвайки страниците на нашия вестник, искам да се обърна към всички, които проявяват желание да се обучават при нас. Уважаеми момчета и момичета, в НВУ непрекъснато правим анализ на подбора и се опитваме да подобрим нивото, така че при нас да идват най-достойните и хора, които могат да издържат. Искам да Ви уверя, че подготовката при нас е на изключително високо ниво и имаме прекрасни преподаватели. Непрекъснато подобряваме базата, но и изискванията към нашите курсанти са много големи. Ако някой очаква, че ще му бъде лесно, не, няма да е лесно, в НВУ не е лесно и не трябва да бъде лесно, защото ние носим отговорност към добрата подготовка на бъдещите офицери на армията и бъдещите ръководители на държавата ни.

– Какви кандидати искате да дойдат при вас, от какви хора имате нужда?

nvu

– Лично аз си пожелавам да дойдат при нас кандидати, които са осъзнати, които знаят за какво идват и да знаят, че ние като НВУ ще положим всички усилия те да получат максимално добри знания и максимално добра подготовка.

– 2021 г. вече върви в пълен ход, каква е и каква ще бъде тя за НВУ?

–        Аз не очаквам тази година да е по-различна от предходни години. В университета подготовката е на високо ниво и ние се стремим да я поддържаме на такова ниво. Не можем да си позволим да отстъпваме от целите, които сме си поставили. Нашата цел е много висока – добре подготвени и мотивирани офицери. Разбира се, съобразяваме се и със ситуацията в страната. Не подминаваме факта, че работим в условията на пандемия, но полагаме всичките си усилия нашите възпитаници да имат здрава среда, в която да са спокойни

 както те, така и техните родители. Използваме различни методи и способи например чрез храненето, чрез отношението към нашите възпитаници. Стремим се коронавирусът да е извън порталите на нашия университет.

– Да поговорим за празника на армията – 6 май, миналата година НВУ беше в центъра на тържествата, как ще бъде тази година?

– В началото ви казах, че НВУ е институция, която е от огромно значение за Българската армия. Това, което ми направи впечатление на мен като началник, когато дойдох в , беше, че моите колеги са успели да продължават традициите. Всъщност НВУ е пазител на традициите, за което аз много се радвам, защото те дават един различен поглед върху целия процес на обучение. Пазейки традицията, ние може да развиваме напред нашия университет. В тази връзка провеждането на парада на 6 май миналата година беше огромна чест за нас, но това не е нещо, с което ние не можем да се справим. Нашата подготовка ни дава самочувствието да се справим с всяка една задача, която изникне пред нас и която ни е поставена от ръководството. Пандемията даде много шансове, от които ние успяхме да се възползваме и ще продължаваме да се възползваме. Не само парада, ние проведохме доста мероприятия с курсантите, но наистина парадът беше върхът в подготовката през миналата година. Ако и тази година се наложи, НВУ е готов за провеждането на такъв парад отново.

– Увеличи ли се приемът в НВУ във връзка с по-големите нужди в армията от офицери?

– Опитваме се да привлечем кандидати, които отговарят на нашия профил, на профила за кандидат-курсант, който ние желаем. За щастие, новата рекламна стратегия дава резултати. Към момента има достатъчно кандидати, обявени са 185 места за ранния прием и тази година се надявам да има повече кандидати, което е много важно за нас. Трябва да има конкуренция, защото това ще позволи ние да подберем най-достойните за университета млади хора.

nvu

– А за да ги подберете и за да ги спечелите за каузата да станат офицери, трябва да има нови специалности и специализации?

– Да, имаме и с радост съобщавам, че ние възстановихме една позагубена гражданска специалност – Геодезия, която е съпътстваща на военната специализация „Артилерийско и инструментално разузнаване”. Стремим се да възстановим и други, но те са в процес на подготовка и още е рано. Геодезията беше една чисто наша специализация и много ме радва, че я възстановяваме.

– Г-н бригаден генерал, неотдавна бяха направени промени в законодателството, които дават възможност за доброволна служба в резерва, как НВУ ще се ангажира в този процес и с какво?

– Задачата за обучение на тази категория хора ни беше поставена още през миналата година и още тогава започнахме да работим по нея. Въвеждането на доброволната служба е нещо положително за Българската армия и донякъде ще подпомогне решаването на проблема с некомплекта във формированията. Както казах и по-горе, ние ще положим всички усилия, за да дадем добра подготовка и на бъдещите резервисти.

Нова стратегия за информираност

НВУ има нова стратегия, която е насочена конкретно към по-голяма информираност на кандидатите и на родителите за това, какво може да даде НВУ.

„С радост искам да споделя, че бяха изготвени видеоклипове от нашите възпитаници съвместно с техни преподаватели, които са прекрасни и те дават една много добра представа за това, какво ще се учи в университета и изобщо, какъв е животът на курсанта. Той не е лек и не бива да бъде лек“, категоричен е началникът на НВУ.

Неотдавна стартира кампанията за ранен прием и на сайта на университета има пълна информация за специализациите. Там са поместени и видеоклиповете.

Дистанционното обучение

В Националния военен университет преди доста години е изградена дистанционна платформа на обучение и сега, в условията на пандемия, само се надгражда нейното използване.

„Опитваме се да съчетаваме по възможно най-добрия начин дистанционна подготовка и практическа подготовка, без която не можем. Последната е основен елемент при нас и ние се стремим да изпълняваме това. За наша радост нямаме заболели, които да окажат влияние на образователния процес“, твърди бригаден генерал Маламов.

Обучаеми и преподаватели, които имат някакви симптоми, отиват в медицинския пункт и ако се, биват изолирани. Ръководството се стреми да запази нормалната атмосфера в университета, за да има нормален учебен процес.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани