Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Успешна година за спецсилите

[post-views]
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в заседание на Военния комитет на НАТО в Брюксел

eftimov„Доволен съм, командирът и командването на Съвместното командване на специалните операции са активни и това се вижда по резултатите, които отчитаме днес.” Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на 1 март, след като се запозна с годишния анализ на подготовката, дисциплината и войсковия ред в Съвместното командване на специалните операции (СКСО) в Пловдив.

Адмирал Ефтимов бе категоричен, че 2020 г. е била трудна, но въпреки предизвикателствата заради COVID-19 е била много успешна за СКСО. Той посочи сключването на договора за производство на 10 типа машини за СКСО, както и успешната сертификация на тактическа група за специални операции, която от 1 януари вече е в дежурство в Силите за готовност на НАТО. „Заслужава да се отбележи продължаващото организационно изграждане на СКСО. Вече имаме 4 групи за специални операции, като четвъртата предстои да достигне пълна оперативна готовност”, посочи адмирал Ефтимов.

Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев отчете изпълнение на над 95 % от планираните учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове в рамките на парашутна подготовка за 2020 г. „През изминалата година успяхме да изградим 4 групи специални сили, качествено различен учебен център за подготовка и бойно осигуряване на специалните сили, щабен и логистичен батальон. Развитието на тези формирования е планирано да продължи”, посочи генерал-майор Матеев. 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани