Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Участието ни в учението „Посейдон-21“ отложено заради COVID

[post-views]
Участието ни в учението „Посейдон-21“ отложено заради COVID

eftimov_karakachanovМинистърът на отбраната Красимир Каракачанов отхвърли като безотговорни твърдения и медийни публикации, че с неучастието си във военноморското учение „Посейдон-21“ сме саботираме натовски маневри и призова към отговорност, когато става въпрос за армията, а не да се търсят евтини сензации.

Той разясни, заедно с адмирал Емил Ефтимов, какво е наложило спирането на двата български военни кораба от участие в „Посейдон-21“.  „Подобни писания за саботажи  са  безотговорни“, категоричен бе министър Каракачанов. Според него  обща практика в НАТО е, когато има аналогични случаи, съответното формирование или част от формирование, да се изтегли от учението заради здравето, сигурността и живота на хората. Министърът смята, че станалото не е прецедент при подобна ситуация. „Как да изпратиш един кораб с 40 души екипаж, в който има петима души с COVID. Това означава да рискуваш и останалите 35 – такова решение ще е безотговорно“, каза министър Каракачанов и добави, че ако се наложи, ще се включим на по-късен етап“.

„Посейдон“ е традиционно противоминно учение, което се провежда от 20 г., домакини сме на ротационен принцип с румънските ВМС.“, припомни началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. За участие в него тази година са били определени два противоминни кораба – минният ловец „Цибър“ и базовият миночистач „Прибой“. Двата екипажа са били тествани с PCR, резултатите са били негативни, и са били поставени под карантина. Два дни преди тя да изтече е имало повторни тестове, които са установили петима заразени на единия кораб и още шестима – на другия. Затова адмирал Емил Ефтимов предложил на министъра на отбраната участието ни тази година да бъде прекратено. „За нас на първо място беше грижата за здравето и живота на личния състав“, посочи военен №1. Той допълни, че в пандемичната обстановка има дейности, съобразени с условията. И потвърди също, че такава е и практиката в НАТО. В дадения случай сме препланирали ученията. „Това учение  съвпада с посещението на една от постоянните противоминни групи на НАТО в Черно море. Тя ще продължи присъствието там и се надявам в средата на март минният ловец „Цибър“ да се присъедини към нея“, смята началникът на отбраната.

Освен това министър Красимир Каракачанов даде пример с отложена среща на министрите на отбраната от ЕС в Брюксел преди седмица, поради подобни проблеми с COVID-19 , която е била осъществена онлайн вместо на живо. В едно от международните ни учения, които предстоят след две седмици, – на 101-ви алпийски полк, две от държавите – Австрия и Чехия, са  отказали  участие поради същите причини, стана ясно още. Адмирал Емил Ефтимов съобщи, че на 2 март са сертифицирали и изпратили 42-рия контингент за участие в Афганистан при същите условия, мерки и ограничения – но там няма положителни случаи. А министър Каракачанов добави, че благодарение на взетите от Щаба на отбраната мерки процентът на заразени в армията до януари е около 2 на сто.

„Ваксинацията в армията върви по план.“,каза още адмирал Ефтимов, като допълни, че приоритетни са участващите в операции и мисии военнослужещи. От изпратените за Афганистан около 120 човека 98% са ваксинирани, а останалите са преболедували и имат изградени антитела.

Най-ново

Единична публикация

Избрани