Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Развод между ЕНП и Виктор Орбан

[post-views]
Развод между ЕНП и Виктор Орбан

Евродепутатите от управляващата в Унгария партия ФИДЕС напуснаха групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента. Това стана, след като представителите на ЕНП приеха промяна на правилата, които им позволяват по-лесно да изключват от редиците си национални делегации. Най-голямата група в Европармамента прие с убедително мнозинство промяната.

gettyimages-1180652372

След като стана ясно решението на групата на ЕНП, бе разпространено писмо от Виктор Орбан. Той обявява напускането и пише, че промяната на правилата е враждебен акт срещу ФИДЕС и нейните избиратели. Унгарският премиер обвинява ЕНП, че в момент, когато стотици хиляди хора в Европа са в болници, а лекарите се борят да спасяват техните животи, групата на ЕНП е парализирана от своите вътрешни административни проблеми. Засега не е ясно дали 11-те евродепутати от „Фидес“ ще преминат към друга група в ЕП, или ще станат независими.

През уикенда Орбан написа писмо до председателя на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер. В него унгарският премиер заплаши, че хората му ще напуснат групата, ако на нейната делегация не бъде позволено да върви по свой собствен път. Предстои процедура за изключването на ФИДЕС от редовете на ЕНП. Въпросът ще бъде решен от Политическото събрание на ЕНП. То ще се събере, когато това стане безопасно предвид ситуацията с пандемията от коронавирус.

Най-ново

Единична публикация

Избрани