Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС одобри четвърта ваксина срещу COVID-19

[post-views]
ЕС одобри четвърта ваксина срещу COVID-19

Препаратът на Janssen се инжектира в една доза

vaksina

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри вчера използването на ваксината против COVID-19 на Janssen, фармацевтичното поделение на Johnson & Johnson. Предстои формалното разрешение от страна на Еврокомисията, но практиката с коронавирусните ваксини от последните няколко месеца показва, че то е административен въпрос на няколко часа след решенията на ЕМА.

Комитетът за хуманна медицина смята, че ваксината е безопасна и може да се използва без възрастови ограничения от хора над 18 г. Процедурата за условно одобрение за използване на пазара изисква компанията да предостави още документи от клиничните си проучвания, за да остане в сила тази оценка.

Това е четвъртата ваксина, одобрена от ЕМА, след продуктите на „Пфайзер“/ „Бионтех“, „Модерна“ и „Оксфорд“/ „Астра Зенека“. За разлика от тези продукти обаче ваксината на „Янсен“ е с една доза. Друга разлика е, че първите данни показаха сравнително по-слаба ефективност, отколкото при другите три. ЕМА цитира данните от клиничните изпитвания, според които при „Янсен“ ефективността е 67% на базата на проучвания в САЩ, Латинска Америка и Южна Африка. За сравнение при „Пфайзер“ и „Модерна“ този показател е над 90%.

Ваксината използва модифициран аденовирус, който съдържа гена на спайк протеина (или шипчест протеин) на коронавируса – с негова помощ SARS-CoV-2 прониква в клетките, за да причини болестта COVID-19. Генът се предава на клетките на ваксинирания; имунната му система разпознава чуждото тяло и произвежда антитела и Т клетки. Цитират се обичайните странични ефекти, които се наблюдават и при другите ваксини, като болка на мястото на убождането, главоболие, умора, мускулна болка и гадене.

Новата ваксина едва ли ще реши проблема с доставките, който продължава на европейско ниво въпреки сключените договори с редица производители. Самата компания Janssen очаква производствено забавяне и не всички договорени за първата половина на годината количества ще бъдат доставени.

Междувременно Европейската комисия обяви, че е удължила контрола върху износа на ваксини срещу коронавирус до края на юни. Мярката бе въведена, след като големи производители обявиха забавяне на доставките за ЕС заради производствени проблеми. Същевременно съюзът свърза частично проблема с решението на фармацевтични производители да доставят произведени в ЕС ваксини до други части на света, докато изпълняват други договори. Така механизмът бе използван от ЕС, за да блокира доставка на „Астра Зенека“ от Италия за Австралия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани