Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съдия връща Лула да Силва в политиката

[post-views]
Съдия връща Лула да Силва в политиката
brazil

Съдия от бразилския Върховен съд отмени всички присъди срещу бившия президент Луиз Инасио Лула да Силва, предаде „Ройтерс“. Това може да позволи на популярния ляв политик да се кандидатира на президентските избори догодина, на които десният президент Жаир Болсонаро се очаква да се бори за преизбиране след един доста неубедителен мандат.

Съдия Едсон Фашин взе това решение, с което хвърли истинска бомба в Бразилия. Аргументът му е, че съдът в южния град Куритиба, който осъди Лула по четири дела, не е имал съответната компетентност, предаде „Франс прес“. Фашин заяви, че бившият президент трябва да бъде съден отново във федерален съд в столицата Бразилия. Решението на съдията трябва да бъде разгледано от пълния състав на Върховния съд. Курсът на бразилския реал спадна с около 1,5 процента до 5,78 реала за долар след новината.

Лула управлява най-голямата по население и по размер на икономиката  страна в Латинска Америка от 2003 до 2011 г. Той бе осъден за получаване на подкупи през 2018 г., което му попречи да се кандидатира за миналите президентски избори. След това бе освободен от затвора в края на 2019 г., но не можеше да се кандидатира за изборна длъжност заради криминалното си досие. Харизматичният бивш профсъюзен лидер е поляризираща фигура, но все още е много популярен сред бедните хора, които му отдават заслуги за изваждането на милиони бразилци от бедността.

Най-ново

Единична публикация

Избрани