Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

До Америка и назад (но не по Алеко)

[post-views]
До Америка и назад (но не по Алеко)

У нас дерат яко за тест за COVID на летището.

В САЩ процедурата е безплатна за пътниците.

IMG_20210226_063440Нали си спомняте популярния афоризъм, че човекът  е човек, когато е на път. Но животът понякога ни поставя в ситуации, в които губим човешкото си достойнство заради неочаквани обстоятелства. Или по-скоро заради административно безхаберие и което е по-страшно – заради стремежа, да не употребя думата алчност, на някой да натрупа бързи пари.

Неотдавна ми се наложи да отида в Атланта, САЩ. Престоях там близо месец и се върнах наскоро. Преди да замина, знаех за категоричното условие, че не мога да излетя, без да представя отрицателен PCR-тест за COVID-19. За това ме предупредиха още в София от туристическата фирма, от която купих билета. А той бе на нидерландската авиокомпания KLM. Която си сътрудничи и неин партньор  е американската DELTA. Тъй като от София няма директна линия отвъд Океана, полетът се изпълнява в две части – от София до Амстердам, където подизпълнител е нашата авиокомпания „България еър“.  А там се прекачваш на големия „Еърбъс“ за около 9-часовия полет над Атлантическия океан. На 23 януари нидерландското правителство неочаквано въведе за тези, които летят до Амстердам, освен отрицателен PCR тест и изискването до 4 ч преди полета да представиш и отрицателен бърз антигенен тест. Ами сега! Фактически ние бяхме първите пътници, на които неочаквано се поставя това изискване. А това важи и за тези, които дори са транзит през Амстердам. Това изречение бе подчертано с черен цвят. Тоест, за такива като мен. Без значение, че няма да излизам от транзитната зона на летището. Вече си бях направил PCR тест, резултатът бе отрицателен. Струваше ми 100 лв. Толкова е в болница „Лозенец“, която е най-близо, където живея.

IMG_20210225_170708Дотук добре. Но с необходимостта да нося със себе си бърз антигенен тест до 4 ч преди полета, започна истинското ходене по мъките. Самолетът ми излита към 7 сутринта, което означава, че в 3 ч. през нощта трябва да се тествам. Звънях като луд по болниците, но навсякъде  ми казват, че през нощта никой не тества. Видях се в чудо. Звънях и на колцентъра на „България еър“, пръстът ми хвана мазол, но уви. По-скоро от умрял писмо щях да получа. Тогава се сетих, че на нашия шофьор от Информационния център –Станимир, дъщеря му работи в компанията. Обадих му се и го помолих за помощ, за информация какво да правя. Жив и здрав да е, благодарение на него се ориентирах. Даже ми прати линк. Оказа се, че бърз антигенен тест ще бъде направен на пътниците на летището и за целта трябва да сме там в 3 ч. през нощта. Даже шофьорът на таксито се учуди какъв е този полет по това време.

Както и да е. Пристигнах и зачаках. След минути дойдоха представители на лабораторията, няма да й споменавам името, отвориха няколко гишета, а ние  се наредихме на опашка. Да оставим настрана, че процедурата се точеше бавно, мудно, изнервящо. Да оставим настрана и факта, че първоначално поискаха да снимаме някакви  Q-ар кодове, да се регистрираме на сайта на лабораторията, за да ни изпратят резултатите от теста. Половината опашка не можа да се справи с  процедурата. Извинете, но що за перверзия. Ами ако нямам телефон, или по-точно смартфон, защото другите, обикновените с копчета, не вършат работа. Или интернетът ми забие и аз не мога да го отворя на борда на самолета, за да покажа теста, тогава ще бъда изхвърлен най-безцеремонно. В случая ми пропада билетът и няма да мога да излетя. Това не е ли вид дискриминация?  С акта на купуване на билет за полет аз сключвам договор с авиокомпанията – продавач. В него няма такова условие. И изведнъж те цапардосват по главата с подобно безумие.  Напрежението ескалира, защото наближи времето за излитане и пътниците започнаха да се притесняват. Отнякъде дойдоха две момичета да помагат технически на хората да се справят с телефонната процедура. Настана смут. Някой се обади на някого и съобщиха да се прекрати въвеждането на данните в телефоните, тъй като ще ни дадат резултатите на хартиен носител. Нейсе! Голямата изненада дойде малко по-късно. Платих 75 лв. за бърз антигенен тест. За едно бъркане в носа за 3 сек. А ако нямах тези пари? Попитах момичетата защо е необходимо това, нали представям отрицателен PCR тест. А те ми отговориха: „Изискването е на нидерландските власти, защото в Амстердам са засечени много фалшиви PCR тестове. А 4 ч преди полета няма как да се фалшифицира какъвто и да е тест.“ Не казаха само дали са били хванати българи в далаверата. Но не е трудно човек да се досети, тъй като по тази линия пътуват предимно нашенци, които работят масово в страната на лалетата. Така към цена на билет от около 1800 лв., която платих за полет до Атланта и обратно, прибавете още 175 лв. Първоначално. Между другото бързите антигенни тестове в аптеките се продават за около 25–30 лв. А 75 лв. са си живо кожодерство. Ами ако нямах тези пари, или телефон, да речем? Избързвам, за да кажа, че в САЩ прочетох гневен пост на треньора на националите по баскетбол Росен Барчовски, който няколко дена след мен със състезателите се сблъскал със същия казус. Негодуваше, че трябвало да плати за отбора 1400 лв. за бързи антигенни тестове.Това, ако не е келепир – здраве му кажи!

IMG_20210224_141929И така излетях от Амстердам  за Атланта точно навреме. Представяте ли си в „Еърбъс“ с капацитет над 300 места пътниците бяхме трийсетина. Ами то екипажът и стюардите сигурно бяха толкова. На човек се падаше по една стюардеса. Излегнал си се в цял ръст и спиш, през три седалки – зад теб и пред теб през 4–5 реда няма никой. Страхотно удоволствие – хранят те, черпят те с вино и с кафе. Но тази картина е и безпогрешен показател за кризата, в която е изпаднал този бранш заради пандемията.

А ето и огледалната ситуация, преди да излетя от САЩ за България. Пак трябваше да си направя PCR тест. Не намерих болница, където предлагаха такава услуга. Отговаряха – търсете на частно. Намерихме. Трябваше да отидем до центъра на Атланта – на около 100 км само в едната посока. И още толкова на връщане. Там на паркинг българка ни взе секрет през прозореца на автомобила. Платих и казах да не връща ресто. Отговорът на момичето бе: тук със здравето на хората търговия не правим. Вечерта получих от лабораторията резултатите на имейл. Интересното в случая е друго. Цената за PCR теста бе $150, ако нямаш медицинска застраховка, това е като нашата здравна осигуровка. Аз нямах. Ако имаш – плащаш само $25. Схващате ли разликата – у нас няма значение дали си здравно осигурен, или не. Цената е пазарна,  щом тестът е по твое желание. Което е адски несправедливо. На летището в Атланта преди полета също изискваха бърз антигенен тест, за да имаш право да се качиш на борда на самолета. Но американците го направиха безплатно за всички пътници. Независимо за кой полет ставаше дума. Направиха го при безупречна организация. Завидях им. Даа, така е в белите държави. Без извинение.

Най-ново

Единична публикация

Избрани