Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ПОЛКОВНИК ИЛИЯН АНГЕЛОВ: ДЪРЖИМ НА ВРЪЗКАТА С ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА НАШИТЕ КАДРИ

[post-views]
ПОЛКОВНИК ИЛИЯН АНГЕЛОВ: ДЪРЖИМ НА ВРЪЗКАТА С ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА НАШИТЕ КАДРИ

Младите хора, които идват при нас, са моментна снимка на обществото ни, казва деканът на Факултет „Общовойскови“ – НВУ „В. Левски“ – В. Търново.

Exif_JPEG_420

Полковник доц. д-р инж. Илиян Ангелов е завършил военно училище в старата ни столица през 1991 г., свързочен профил. Служил е в продължение на пет години в 75-а свързочна бригада в Ловеч, която вече не съществува. От 1996 г. е преподавател в Националния военен университет „В. Левски“. Има 25-годишен преподавателски стаж и е преминал всички академични длъжности от асистент до доцент, а в момента е декан на факултет „Общовойскови“.

  • Г-н полковник, факултет „Общовойскови“ е основно структурно звено на военния университет. На какво ги учите момчетата и момичетата, когато дойдат при Вас, какво трябва да научат, веднага щом дойдат?
  • Първо, те трябва да станат войници. Ние разполагаме с учебни планове, по които ги подготвяме. Те са съвместни и дават две бакалавърски степени. Едната е от професионално направление „Военно дело“, а другата по гражданска специалност, която подпомага съответната военна специализация. След това ги учим да изпълняват сержантски длъжности и накрая вече трябва да могат да изпълняват задълженията на офицери на тактическо ниво, каквато е и тяхната военна специализация.
  • Отговорността Ви очевидно е огромна, колко точно обаче тежи тази отговорност?
  • Тежи, но е сладко, защото всички преподаватели сме хора с мисии и за нас професията е важна и осъзната привилегия. Ние работим с млади и мотивирани хора. Те осъзнато са влезли тук. Ние имаме стратегическа задача, защото те ще служат в редовете на Въоръжените сили много години.
  • Какъв е престижът на офицерската професия днес и какъв е Вашият принос за това?
  • Имаше време, когато престижът на военната професия не беше висок. Времената, когато ние кандидатствахме във военното училище бяха различни, тогава конкуренцията беше много голяма, за едно място се бореха 7–8, дори и повече човека. След това имаше известен отлив от кандидати за офицери. Въпреки това в обществото престижът на армията и на Въоръжените сили винаги е бил висок. През последните години обаче вървим в правилната посока. Ние държим много на това да имаме здрава връзка с нашите потребители на кадри.
  • Толкова години сте преподавател, сега сте декан, какво е Вашето наблюдение върху поколенията, как се променят младите хора, които кандидатстват при вас?
  • Младите хора, които идват при нас, са моментна снимка на обществото ни като цяло. Тези деца идват от същите училища, от където идват и студентите в останалите висши училища. Недъзите на нашето средно образование са ясни и това при нас се вижда много добре. Броят на висшите училища и местата, които са обявени за прием в тях, са такива, че през последните години много от университетите нямат почти никакъв филтър на входа, а при нас ние не можем да си позволим това.
  • Защо, какво е по-различното при Вас от останалите висши училища, освен че сте в специализиран военен профил, което никак не е за пренебрегване?
  • Нашите кандидати трябва да притежават определени физически качества, да са психически устойчиви, защото ще управляват въоръжени хора и при трудности, трябва да могат бързо да вземат правилните решения. Това обаче са неща, които се формират в процеса на учебно-възпитателната работа. Когато се провежда занятие или лекция, ние имаме план и каквато и да е формата, винаги се формулират учебни и възпитателни цели.

Летният семестър вече е планиран

3 (5)

На този етап учебният процес за летния семестър е планиран. Благодарение на пандемията ръководството на факултет „Общовойскови“ е успяло да влезе много бързо в дигиталното пространство.

„Това ни позволи с усилени темпове да дигитализираме учебното съдържание на всичко, което преподаваме. И преди този процес се е осъществявал, но пандемията ни наложи по-екстрено да изпълняваме тези задачи“, казва деканът на факултет „Общовойскови“.

Използват се най-различни електронни ресурси, които могат да си позволят в момента, за да могат да реализират целите си. Не може обаче всичко да се осъществи в неприсъствена форма, смята полковник Илиян Ангелов.

Предизвикателства ще има и през 2021 г.

2 (6)

„Много трудно се справихме с предизвикателствата от пандемията, наложи се да прекрояваме начини за провеждане на занятия в края на миналия летен и последния зимен семестър“, казва деканът на Факултет „Общовойскови“ – НВУ.

Предизвикателствата обаче определено ще ги има и през летния семестър на 2021 г. Занятия, които е могло да бъдат проведени в неприсъствена форма чрез платформата за дистанционно обучение, са се състояли. „Реализирахме и синхронни, и асинхронни форми, като става дума не само за курсанти, но и за студенти. Нашият факултет обучава и по бакалавърски, но и по магистърски програми“, посочи полковник Илиян Ангелов.

Има и занятия, които не могат да са в дистанционна среда, не може да стрелят дистанционно, не може и да пускат кабел дистанционно или да сменят верига.

„Успяхме обаче да се фокусираме и проведохме всички практически занятия, които бяха пропуснати, за да не бъдат ощетени нашите обучаеми. Проблемът беше наистина най-вече с курсантите, защото там нещата са свързани предимно с практически занятия“, категоричен беше деканът на Факултет „Общовойскови“ в НВУ „В. Левски“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани