Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

През май оценяват способностите на Военноморския център

[post-views]
През май оценяват способностите на Военноморския център
3-център1

Планирано е през май тази година да се извърши актуално оценяване на фактическите оперативни способности на Център „Военноморски координационен елемент” (ВМКЕ) и резултатите ще бъдат предоставени на Морското командване на НАТО (MARCOM), съобщи контраадмирал Михайлов. Той посочи, че към настоящия момент Център ВМКЕ е постигнал национална съвместимост, като към 01.07.2021 г. се очаква да бъдат постигнати начални оперативни способности.

Крайната цел е към началото на 2023 г. да бъдат достигнати пълни оперативни способности, което налага да бъде придобито комуникационно оборудване от типа Link 22 и Link 16, осигуряващо обмен на класифицирана тактическа информация с въздушни и морски платформи на НАТО.

„Главната цел е Център ВМКЕ да бъде утвърден като международно признато формирование със значителен принос за създаването на морска ситуационна осведоменост в Черно море, както и принос към морската безопасност и сигурност чрез обмен на информация с държавите – членки на Алианса. В резултат от тези дейности ще бъде повишено доверието между страните, от една страна, и изграждането на функционираща система за обмен на информация от друга”, изтъкна командирът на ВМС.

По думите му към настоящия момент Център ВМКЕ е изцяло национална структура, част от Морския оперативен център. Отчитайки политически чувствителните въпроси, както и правните казуси, съпътстващи изграждането на международни военни структури, като на този етап се очаква да бъде взето политическо решение за присъединяването на центъра като елемент от структурата на силите на НАТО (NATO Force Structure (NFS), каза контраадмирал Михайлов. Той уточни, че за това присъединяване е необходимо плавното преструктуриране на Център ВМКЕ от национална структура в международно военно формирование, изпълняващо функциите на Регионално морско координационно присъствие, част от структурата на силите на НАТО (NFS).

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани