Информационен център на Министерство на oтбраната

1000 българи са преминали обучение

2

„За периода на провеждане на курсовете за подготовка на гражданите за защита на отечеството от 2015 г. до днес начална военна подготовка са преминали около 1000 български граждани, а в курсове за специална военна подготовка за нуждите на Въоръжените сили едва около 70 човека.“ Това се казва в доклад от Красимир Каракачанов – заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната в Министерски съвет.

Министерството на отбраната отчита все повече затруднения при окомплектоването на военните формирования за мирно и военно време с подготвени във военно отношение граждани. Анализите показват, че в рамките на следващите 10–15 г. Република България няма да разполага с достатъчно подготвени граждани за защита на отечеството, придобили статус на запасни, с които да бъдат окомплектовани военните формирования, се казва още в доклада.

За решаване на проблема се предлага нов подход за подготовка на гражданите за защита на отечеството, а именно чрез въвеждането на „срочна служба в доброволния резерв“.

В настоящия момент учениците в девети и десети клас се обучават за придобиване на знания, свързани със защитата на родината, с оцеляване при кризи от военен характер, както и за усвояване на знания за мисиите и задачите на Въоръжените сили. С проекта се въвежда по-гъвкав подход, който да е по-изгоден както от гледна точка на структурирането на учебната програма, така и с оглед на натовареността на учениците. Предвижда се възможност за обучение за защита на отечеството в рамките на не по-малко от десет учебни часа от определените часове на класа по време на етапите за придобиване на средно образование. Определя се възможност за допълнително обучение извън часовете на класа, което би могло да се осъществява в избираеми и/или факултативни учебни часове.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top