Информационен център на Министерство на oтбраната

“АстраЗенека” отново защити безопасността на своята Covid ваксина

vaksina_koronavirusКомпанията "АстраЗенека" обяви актуализирани данни, с което защити безопасността на своята ваксина срещу Covid-19.

В съобщението се посочва, че в данните за над 17 милиона имунизирани с препарата в ЕС и Великобритания не е установен повишен риск от белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения в нито една възрастова група, пол, партида или в никоя отделна страна.

Към датата 8 март 2021 година в ЕС и Великобритания са съобщени 15 събития на дълбока венозна тромбоза и 22 събития на белодробна емболия сред лица, получили ваксината.

Това са относително по-малко събития от тези, които биха възникнали с неваксинирано население от 17 милиона души. Честотата е сходна с тази на разрешените за употреба ваксини срещу Covid-19, се казва в съобщението.

Въпреки, че броят на тромботичните събития е малък, в клиничните проучвания те са по-рядко срещани във ваксинираната група.

Няма също така доказателства за увеличено кървене при над 60 хиляди участници, включени в изпитанията, казват от компанията.

Няма проблеми с качеството, свързана с която и да е партида на ваксината срещу Covid-19, използвана в Европа или в друга част на света.

Европейските здравни власти провеждат допълнително анализи, при които до този момент не са открити отклонения и няма повод за безпокойство, съобщават в позицията на „АстраЗенека“.

Месечният доклад за безопасност ще стане публично достъпен на страницата на Европейската агенция по лекарствата през тази седмица в съответствие с извънредните мерки за прозрачност за Covid-19.

Източник: bnr.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top