Информационен център на Министерство на oтбраната

Европейските страни ще обсъждат новия пакт за миграцията и убежището

migrantiНовият пакт за миграцията и убежището ще бъде темата, която ще разискват на днешната си видеоконференция  министрите на външните и вътрешните работи на страните-членки на ЕС. В този контекст португалското председателство ще представи предложението си за начало на политически диалог със страните от Северна Африка.

Пактът трябва да замести старата система, след като се разбра, че квотният принцип за прием на мигранти не работи.

Миналата седмица министърът на вътрешната администрация на Португалия Едуарду Кабрита съобщи, че се стеснява  пропастта между страните членки по пакта, а Еврокомисията и португалското председателство се ангажират да работят за постигане на баланс между отговорност и солидарност. Той каза още, че министрите на вътрешните работи са разгледали първия доклад на комисията от 2019-та година за това как трети страни оказват съдействие за завръщането и реадмисията на мигранти.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че Брюксел е готов да затегне визовите ограничения за тези, които не сътрудничат достатъчно в тази насока, но за онези, които го правят, се предвижда по-щедра визова политика.

Източник: bnr.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top