Информационен център на Министерство на oтбраната

Руски бойци от групировката „Вагнер“ на съд заради жестоко убийство на сириец

sudВъпреки историческия иск, шансовете да се стигне до реален съдебен процес са малки

Наемници от тайната организация "Вагнер" ще се изправят пред руското правосъдие заради жестокото убийство на сириец през 2017 г., с надеждата, че така ще привлекат внимание към групировката, свързана с Кремъл, предаде Франс прес. Три неправителствени организации са подали иск в търсене на наказателна отговорност.

"За пръв път се предприема подобно действие от близките на сирийска жертва срещу заподозрени от Русия", казаха в комюнике трите организации – Сирийският център за медиите и свободата на изказа, Международната федерация за правата на човека и руското сдружение "Мемориал". Те твърдят, че са установили и "представили доказателства", според които хора от "Вагнер" са изтезавали и обезглавили през 2017 г. предполагаем дезертьор от сирийската армия.

"Този иск е важен, тъй като не става дума само за едно престъпление, а за цяла верига от безнаказаност", заяви за АФП Александър Черкасов от "Мемориал".

Искът е внесен във федералния Следствен комитет, разследващ най-тежките престъпления. Той трябва да реши дали да образува наказателно дело.

Видеозапис на убийството разпространи през 2018 г. независимият в. "Новая газета". Хора, говорещи на руски, удрят жертвата си с чук, после я разчленяват, накрая поливат с бензин и подпалват тялото, а главата е окачена на стълб.

Искът е подаден от името на семейството на убития Мохамад А.

Шансовете да се стигне до процес обаче са малки, тъй като руското правосъдие се въздържа да разследва престъпленията на руски военни, отбелязва АФП.

Първият иск по случая, подаден през 2020 г. от "Новая газета", след като вестникът разпозна един мъж от видеото и разкри други зверства, остана без последствия.

Франс прес припомня съобщения за присъствието на "Вагнер" в Украйна, Сирия, Венецуела и Африка. Според неправителствени организации и журналисти няма съмнения, че Кремъл използва мистериозната частна военна компания в свой интерес. Руските власти отричат тези твърдения.

Източник: dariknews.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top