Информационен център на Министерство на oтбраната

Проучвателни разговори между Гърция и Турция в Атина

flags-Greece_TurkyПореден кръг от проучвателни разговори между Гърция и Турция започва днес в Атина в опит да бъде постигнато споразумение за обхвата на морската граница в Егейско море.

Това е 62-ри кръг от дипломатически разговори, които бяха прекъснати поради навлизане на турски кораби за проучване на газови залежи в спорни води.

Гърция не очаква радикално решение на спорните въпроси с Анкара на днешната среща, коментират пред медиите висши дипломати.

Двете страни ще обсъждат само възможностите за решаване на спора за морската граница в Егейско море.

Провеждат се проучвателни разговори, а не преговори с широк аспект от спорните въпроси между двете страни, уточни пред парламента премиерът Кириакос Мицотакис.

Преговорите могат да се считат за успешни дори и поради факта, че контактите между двете страни продължават.

Атина и Анкара имат противоречиви интерпретации за морската граница в Егейско море за райони, за които се счита, че са богати на въглеводороди.

Напрежението между двете страни се засили миналата година след като Турция изпрати кораб за сеизмични проучвания в спорните с Атина води.

Преговорите между двете делегации днес в Атина ще се проведат при закрити врата. Очаква се изявление на гръцкото министерство на външните работи след приключване на срещата.

Източник: bnr.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top