Информационен център на Министерство на oтбраната

Радикална промяна: Великобритания увеличава ядрения си арсенал

podvodnicaВеликобритания планира да увеличи ядрения си арсенал с 40 процента. Това става ясно от правителствен доклад за развитието на отбраната, сигурността и външната политика на страната през следващото десетилетие.

Великобритания планира да увеличи броя на ядрените си бойни глави за подводниците „Тридент“ от 180 на 260. Експерти посочват, че с това Обединеното кралство изоставя водената през последните 30 години политика на поетапно ядрено разоръжаване.

Правителството на премиера Борис Джонс обаче смята, че промяната е необходима заради „нарастващата панорама от технологични и доктринални заплахи“, които идват от страни като Русия и Китай. Минималното, надеждно и независимо ядрено възпиращо средство, възложено на отбраната на НАТО, е от огромно значение за гарантиране на нашата сигурност", се посочва в доклада.

Според новата отбранителна концепция Лондон възнамерява да се фокусира върху Индийско-тихоокеанския регион, както в същото време ангажиментът на страната към колективната сигурност на Алианса в Европа ще остане непоклатим. Според авторите на доклада има голяма вероятност до 2030 г. глобалните терористични групировки да извършват атентат с ядрено, биологическо или химическо оръжие.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top