Информационен център на Министерство на oтбраната

Иран освободи от отговорност въоръжените си сили за сваления украински самолет

Изтребител се разби в Централна Турция

samoletna_katastrofaИран публикува окончателния си доклад относно украинския пътнически самолет, който беше свален миналата година, при което загинаха 176 души, отделяйки два параграфа на причините и освобождавайки въоръжените си сили от отговорност, предаде "Франс прес".

Украйна, която загуби 11 граждани при катастрофата, незабавно отхвърли доклада като "циничен опит да се скрият истинските причини" за трагедията.

На 8 януари 2020 г. полет PS752 на украинските авиолинии се разби малко след излитане от иранската столица Техеран, като загинаха всички 176 души на борда, включително 55 канадци.

Три дни по-късно Ислямската република призна, че нейните сили погрешно са свалили пътуващия за Киев самолет Boeing 737-800, след като са изстреляли две ракети.

В заключителен доклад, публикуван на английски език в обем от около 145 страници, Иранската организация за гражданска авиация (CAO) посвети два параграфа на "причините за произшествието и допринасящите фактори".

Първият параграф посочва това, което вече беше известно, а именно, че иранските сили са изстреляли "две ракети земя-въздух по полет PS752… (които) са накарали самолета да се разбие в земята и да експлодира моментално".

Вторият параграф разглежда "други допринасящи фактори", в който се обсъжда "бдителността" на войските на земята.

"Смекчаващите мерки и отбранителните слоеве при управлението на риска се оказаха неефективни заради появата на непредвидена грешка в идентифицирането на заплахите и в крайна сметка не успяха да защитят безопасността на полетите срещу заплахите, причинени от бдителността на отбранителните сили", пише в доклада.

По време на свалянето на украинския самолет напрежението между Иран и САЩ беше много изострено.

Иранската противовъздушна отбрана беше в повишена готовност за американска контраатака, след като Техеран изстреля ракети срещу военна база в Ирак, използвана от американските сили.

Тези ракети бяха изстреляни в отговор на убийството на генерал Касем Солеймани, който оглавяваше подразделението за външни операции на Иранската революционна гвардия, при американски удар с безпилотни самолети близо до международното летище в Багдад.

През юли 2020 г. в доклад за напредъка по разследването иранската CAO заяви, че лошата настройка на радара на зенитното подразделение е основната "човешка грешка" зад трагедията.

Трагедията предизвика категорично осъждане в Иран, особено след като отне три дни на въоръжените сили да признаят, че са свалили самолета "по погрешка".

Реагирайки на публикуването на окончателния доклад, украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че Техеран е пренебрегнал предложенията на Киев.

"Украйна по-рано изпрати на Иран повече от 90 страници забележки и предложения към неговия проект на окончателен доклад и настоя Иран да ги включи в окончателния документ", отбеляза Кулеба в изявление.

Източник: news.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top