Информационен център на Министерство на oтбраната

Народната партия в Нидерландия с убедителна победа на парламентарните избори

niderlandia_Mark_RjuteУправляващата в Нидерландия Народна партия с убедителна победа на парламентарните изборите в страната. Според предварителните данни либералите на премиера Марк Рюте имат достатъчно гласове да сформират за четвърти път правителство.

Заради пандемията от Ковид-19 хората в Нидерландия имаха три дни да упражнят правото си на глас. Инфекцията изглежда не се отрази на избирателната активност, която надхвърли 82 процента. Според екзитполовете Нидерландската Народната партия печели убедителните 35 места в 150 местния парламент. Добрият резултат изненада повече анализатори, които макар и да прогнозираха победа за либералите на Рюте, не очакваха той да получи толкова високо обществено доверие. Причините–наложените противоепидемични мерки, както и политическите скандали в началото на година, довели до оставката на правителството и свикването на предсрочни избори.

Като големият победител от надпреварата обаче се сочи либералното движение „Демократи-66“. Една от най-отявлените проевропейски партии в Нидерландия спечели 24 места, след силна подкрепа от страна на младите избиратели. Това е най-добрия резултат за партия от 25 години. Като трета политическа сила се очертава крайно-дясната евроскпетична Партия на свободата на Герт Вилдерс.

По стара традиция,  съставът на парламента в Нидерландия винаги е пъстър и много често се управлява от сложни коалиции. След убедителна победа на  Марк Рюте страната много скоро може да осъмне с ново правителство, прогнозират експерти.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top