Информационен център на Министерство на oтбраната

Съвместно учение „PLUTO RISING“ на учебен полигон „Ново село“

novo_seloНа учебен полигон „Ново село“ се проведе българо-американско учение „PLUTO RISING“. От американска страна в него участваха танкова рота и поддържащиnovo_selo_„PLUTO RISING“ подразделения от 2-ри танков батальон на пети кавалерийски полк  от Въоръжените сили на САЩ, а от българска страна – танков взвод  от  Центъра за подготовка на специалисти-Сливен,  взвод от 20-ти самоходен артилерийски дивизион-Ямбол от състава на 2-ра механизирана бригада.

През първия ден се състоя брифинг на командира на американската рота с командирите на взводове във връзка с планирането на учението, бойния ред и огневото поразяване. Уточнени бяха интегрирането и задачите на българския танков взвод с командир лейтенант Николай Петров. Беше избрана  и съвместима честота между станциите на танковете и проверена свръзката. Вчера се проведоха тактически действия и тренировка на маньовъра, а днес, 18 март, се проведе тактическо учение с бойна стрелба в настъпление с танкове Т-72 и танкове Абрамс.

Средствата за огнево поразяване от българска и американска страна се управляваха от Единен център за управление на огъня. Целите се засичаха от безпилотните летателни апарати и предните наблюдатели, а се поразяваха от нашите самоходни артилерийски установки.

Танковият взвод изпълняваше задачи в състава на танкова рота, управлявана от американска страна.

Източник: landforce.armf.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top