Информационен център на Министерство на oтбраната

Министър Красимир Каракачанов: Обърнахме погледа на обществото към армията

1-Плевен1

За едно място в армията се съревновават 4 души, некомплектът може да бъде преодолян до 3–4 години

Днес трябва да отдадем уважението си към българските воини – войници, сержанти и офицери, които са загивали за България; към воините, които са в резерва, както и към действащите български военнослужещи. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в Плевен на 16 март, където присъства на бойния празник на гарнизона. „Въпреки лошото време, въпреки пандемията, виждате, че армията е на своя пост”, подчерта той.

„Българската армия е на българския народ и служи основно на него”. С тези думи министърът на отбраната се обърна към присъстващите във Военния клуб в Плевен в словото си по повод бойния празник на гарнизона. „В армията започнаха да се случват добри неща и съм сигурен, че ще продължат без значение кой ще е министър. Защото успяхме да убедим обществото, че армията е онази институция, без която няма как да съществува българската държава”, подчерта министър Каракачанов и благодари на екипа, с който е работил последните години.

В отговор на въпрос на журналисти министърът на отбраната посочи, че предприетите действия за преодоляване на некомплекта във Въоръжените сили дават резултат. „Заедно с военното ръководство на Министерството на отбраната, с командирите на видовете въоръжени сили и благодарение и на медиите, които отразяват кампанията „Бъди войник”, проблемът започва да се решава. Преди 4 години по-малко от един човек кандидатстваше за едно място. Сега за едно място средно се съревновават около 4 души, а има формирования, където кандидатите за едно място са средно по 12, 15 души”, посочи той. По думите му – това е пътят, и ако се продължи с подобна политика, некомплектът може да бъде преодолян до 3–4 години.

„С възможността за доброволната военна служба много млади момчета и момичета могат да получат умения като военнослужещи. Тези от тях, които преценят, че това е тяхното призвание, могат да останат в армията като кадрови военнослужещи”, каза още министърът на отбраната. „Надявам се един ден да решим и проблема с наборната военна служба”, добави той. 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top