Информационен център на Министерство на oтбраната

Полковник доцент Дилян Димитров: Военните дисциплини се организират присъствено

diljan_dimitrov

От догодина ще имаме изцяло нови учебни планове, твърди деканът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен, на НВУ „В. Левски“ – В. Търново

–  Г-н полковник, как функционира факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ (Националния военен университет) „В. Левски“ във Велико Търново в условията на световна пандемия?

–  Факултетът в момента провежда обучение по различни начини, за да предпазим нашите курсанти и студенти. Проведохме семестриалните изпити и основно с курсантите, където голяма част от изпитите са практически, нямаше как да ги проведем дистанционно. Използвахме големи зали, където не са на открито, или в лаборатории. Разделихме ги на малки потоци и групи, за да се организират упражненията, където това беше необходимо, в буксите, с материалната част. Почти всички дисциплини, които са военни са организирани присъствено, останалите, където това е възможно, ги организираме с тестове онлайн. Със студентите въпросът е почти на 90% решен в дистанционна форма. Мисля, че само един изпит, който беше практически, мина присъствено.

–  А как планирате в бъдеще да организирате учебния процес?

–  Не мога да кажа как ще бъде през новия семестър. Очакваме последните указания. Надяваме се да можем да организираме поне практическите занятия присъствено, защото иначе губим много.

– Какви са новите специалности или специализации при Вас от новата учебна година?

2

–  Имаме идея да си обновим учебните планове за курсантите. От догодина ще имаме изцяло нови учебни планове. Вече имаме една сравнително нова специалност, тя не е от тази година, но е от няколко години. Тя е „Артилерийско инструментално разузнаване“ с гражданска специалност „Инженер в геодезията, картография и кадастър“, в ново професионално направление за университета – „Архитектура, строителство и геодезия“. Там стартира процедура по акредитация и очакваме експертната група през пролетта да посети факултета и да се извърши оценяването, което да ни позволи от есента да започнем и гражданската, и военната специалност, които изцяло да се преподават във факултета.

–  Какъв е интересът от цивилни граждани към Вашия факултет, вече имате изградени традиции в това направление?

–  Имаме една специалност още от 2017 г. – магистърска програма. От миналата година тя е и бакалавърска, това е „Киберсигурност“. Към нея интересът е много сериозен. Ние провеждаме такова обучение на много високо ниво, участваме във всички тренировки и занятия, които са направени за киберсигурността. Имаме изградена зала за кибероперации. Скоро ще имаме нещо, с което ще можем да се похвалим в тази посока

–   Какво предстои пред факултета през остатъка от 2021 г.?

3

–   Започнахме един много амбициозен проект, който стартира със строителство – това е основен ремонт на битовия корпус на курсантите. В момента този процес тече с усилени темпове и се надяваме за новата учебна година едва ли, но поне за новия отоплителен сезон се надяваме да го пуснем в експлоатация. Това ще ни даде възможност да настаним курсантите в едни наистина много добри условия. Студентите също ще могат да се настанят на мястото на курсантите след един освежаващ ремонт, разбира се. По този начин съществено ще подобрим битовото настаняване. Надяваме се да стартираме изцяло и приема на студенти в специалност „Геодезия“ заедно с курсантите.

–  Какво ще промени това, какво очаквате?

–  Така ще запълним капацитета ни, ако, разбира се, всичко мине, както очакваме с експертната оценка, която ще ни дават. Така ще разширим и периметъра на обучението по тази специалност. Винаги моята идея е била за развитие на инженерните специалности. В тях е бъдещето и там реализацията е успешна. Нашият факултет е точно такъв – военно-инженерен. Всичките ни инженерни специалности са атрактивни са и се търсят.

Препланират се основно практическите занятия

Пандемията е едно от нещата, които оказват особено голямо влияние на учебния процес въобще, не само във военните училища и университети. Попитахме полковник Димитров за това, дали се налага препланиране. „Това най-силно се отрази на практическите занятия, които са свързани с курсантите и с войските. От началото имаше пълна забрана и не ни разрешаваха курсанти да посещават формирования от Българската армия, впоследствие се наложи да ги отложим, някои от тях все пак успяхме да проведем, други пък се планираха за по-късно“ – потвърди деканът на факултета на НВУ в Шумен.

Проведени са били занятия със специализацията „Зенитно-ракетни войски“ и с т. нар. киберкласно, при което е било планирано посещение на Комуникационно-информационния център, където евентуално ще бъде тяхното бъдещо работно място.

4

„Надяваме се през втория семестър да проведем колкото се може повече практически занятия, преди и ако отново ни се наложи да се затваряме“, подчерта полковник Димитров.

Следи се и кариерното развитие на студентите

Един от важните елементи в процеса на подготовката на младите момчета и момичета във факултета по „Артилерия, ПВО и КИС“ е тяхната последваща реализация, особено това важи за студентите, защото офицерите имат осигурена работа след завършване на военното си образование. 

„Имаме изградена процедура по системата за управление на качеството и задължително следим този процес, но не е само, защото имаме такава система, а и по принцип ние държим обратна връзка с нашите студенти. Те ни се обаждат редовно и ни казват кой, къде се е реализирал“, потвърди полковник Дилян Димитров.

Той даде и един конкретен пример. Преди около 7–8 години е преподавал една дисциплина „Импулси и цифрови устройства“ на студенти. Класното е около 11 човека. През есента идва едно момче от това същото класно и му казва, че от тези 11 човека 9 работят по специалността си.

„За съжаление, не са в Шумен, защото на този етап градът все още не предлага чак такива възможности, но по-голямата част са реализирани в големите градове на България и всички работят по специалността си с изключение само на двама, което е много добър атестат за нас“ – категоричен е деканът на факултета.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top