Информационен център на Министерство на oтбраната

Президентът подписа промените в закона за отбраната, ред е на План – 2026

moС Указ на президента Румен Радев от 12 март е обнародван Законът за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България. Приетият на 4 март от Народното събрание закон е публикуван в днешния брой на Държавен вестник. Поправките се наложиха в резултат на приетата Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г. Вече има основание правителството да приеме и Плана за развитие на Въоръжените сили до 2026 г.

„Най-важното, заложено в План 2026, е реорганизирането на командната структура на Българската армия“, каза началникът на отбраната адмирал Ефтимов преди няколко дни. „Стремим се да въведем командвания за всяка мисия и операция, за да може на военното и политическото ръководство да бъде представен най-добър вариант за използването на Въоръжените сили в случай на криза, който да отговаря на обстановката, действията и синхронизирането с механизмите на колективната отбрана, за да се спести и ресурс“, коментира той.

Законът влиза в сила от 1 септември 2021 г. Само три от разпоредбите влизат в сила след обнародването. Това предполага, че реорганизацията на командната структура, включително създаването на двете командвания – Командването за логистична поддръжка и Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана, ще стане факт от 1 септември т.г.  Също до тогава начело на СКС ще има командващ, след което – командир, както на видовете въоръжени сили.

Източник: otbrana.com/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top