Информационен център на Министерство на oтбраната

САЩ ще позволят дострояването на “Северен поток 2”, ако Германия помогне на Украйна

severen_potok_gazoprovodПо-голямата поддръжка на Берлин за Киев е условие Вашингтон да позволи довършването на газопровода "Северен поток 2", без да налага санкции. Това съобщава германският вестник "Ханделсблат", като цитира източници от "правителствения кръг" в столицата.

Това е причината Германия вече да предлага по-голяма подкрепа за Украйна. "Украйна – защо точно сега? Третата вълна на коронавируса е в разгара си, отношенията с Русия бързо се влошават, а канцлерът Ангела Меркел намери време днес да рекламира по-големия ангажимент към Украйна пред германски компании на икономически форум в Берлин", пише "Ханделсблат", като отбелязва, че във форума участват представители на правителството в Киев, сред тях и самият премиер Денис Шмигал.

"Северен поток 2" не е единствената причина за форума в момент, когато Украйна се нуждае от силна подкрепа. Страната може да играе централна роля в "Зелената сделка" на ЕС и да помогне за постигането на целта за климатична неутралност до 2050 г., като произведе една пета от водорода, на който блокът иска в голяма степен да разчита за зеления си преход в средносрочен план.

Идеята за подкрепа за разширяване и модернизиране на мрежата на Украйна се появи отново в момент, когато според "Блумбърг" администрацията на Съединените щати обмисля нови санкции, които да блокират "Северен поток 2", потенциално – и срещу компанията майка Nord Stream 2 AG.

Агенцията пише, че санкциите ще се появят във вид на междинен доклад, който би могъл да засегне и застрахователна компания, работеща с тръбополагащите кораби в Балтийско море, и с други компании, поддържащи проекта.

Вчера Държавният департамент разпространи изявление на държавния секретар Антъни Блинкън, според което "всяка организация, замесена в "Северен поток 2", рискува (да ѝ бъдат наложени) американски санкции и трябва незабавно да изостави работата по тръбопровода".

По-голямата част от газопровода "Северен поток 2", който трябва да доставя до Германия руски газ, като заобикаля Украйна, е изградена. Тръбите вече са на под 150 км от германския бряг.

Миналия месец САЩ вече разшириха санкциите срещу проекта, който администрацията на президента Джо Байдън – както и тази на предшественика му Доналд Тръмп – смята за вреден за Европа (заради засилване на зависимостта от Русия) и за Украйна (защото я лишава от транзитни такси).

Източник: dnevnik.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top