Информационен център на Министерство на oтбраната

„Смели”участва в учение с други кораби от НАТО

smeli

На 12 март фрегата „Смели” от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби с командир капитан ІІ ранг Трифон Митишев отплава от Пункт за базиране Варна за пристанище Поти, Грузия, съобщиха от ВМС. В периода 12 март – 1 април корабът ще влезе в състава на Втората постоянна група кораби на НАТО (SNMG 2) за участие в учението с международно участие на ВМС на Румъния SEA SHIELD.

Подготовката на екипажа на „Смели” за плаването беше проведена в кратки срокове и в сложните условия на извънредна епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19, информираха от ВМС. На членовете на екипажа бяха направени PCR тестове и бяха поставени под карантина на борда на кораба, където беше проведен и последният етап на подготовката.

На 17 март „Смели” застана в пристанище Поти, където влезе в състава на SNMG2. Капитан ІІ ранг Митишев, заедно с останалите командири на кораби от SNMG2 се срещна с командира на групата. По късно оперативните офицери участваха в работна среща за планиране на учение от типа PASSEX с кораби от бреговата охрана на Грузия. По план беше предвидено вчера корабите да напуснат пристанище Поти. Очаква се „Смели” да се завърне в мястото за постоянно дислоциране в Пункт за базиране Варна на 1 април. 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top