Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дипломатически опит: Русия свика мирна конференция за  Афганистан

[post-views]

lavrovАфганистанското правителство и талибаните се съгласиха да укорят мирните преговори между тях. Двете страни поеха ангажимента по време проведената международна мирна конференция в Москва, на която взеха участие представители на САЩ, Пакистан и Китай.

Насилието в Афганистан трябва да спре незабавно. Около това се обединиха участниците в мирната конференция, приключила в Москва.  В общо комюнике Русия, САЩ, Пакистан и Китай, призоваха талибаните да се откажат от т.нар. „пролетна офанзива“ и да се придържат към ангажимента да прекратят насилието, като част от договореното в Доха споразумение.

Сергей Лавровминистър на външните работи на Русия:

„Съжаляваме, че положените усилия в Доха за стартирането на политическия процес не постигат желаните резултати. Надяваме се обаче, че с този диалог да помогнем за създаването на условия за подобряването на вътрешните афганистански преговори. Смятаме, че заради влошената ситуация със сигурността в страната, всяко отлагане е неприемливо.“

Независимо от продължаващите мирни преговори и на фона на поредната дипломатическа инициатива, насилието в Афганистан продължава да взима жертви.

От началото на седмица почти всеки ден се извършват нападения срещу държани служители, само при последната атака край Кабул загинаха девет души.

От постигането на мир зависи бъдещето участие на НАТО в  Афганистан,   след като Алиансът реши да не се изтегли от страната, докато насилието продължава да всекидневие.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани