Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ ще позволят дострояването на „Северен поток 2“, ако Германия помогне на Украйна

[post-views]
Канада изпрати ремонтираната турбина за „Северен поток 1“ на Германия

severen_potok_gazoprovodПо-голямата поддръжка на Берлин за Киев е условие Вашингтон да позволи довършването на газопровода „Северен поток 2“, без да налага санкции. Това съобщава германският вестник „Ханделсблат“, като цитира източници от „правителствения кръг“ в столицата.

Това е причината Германия вече да предлага по-голяма подкрепа за Украйна. „Украйна – защо точно сега? Третата вълна на коронавируса е в разгара си, отношенията с Русия бързо се влошават, а канцлерът Ангела Меркел намери време днес да рекламира по-големия ангажимент към Украйна пред германски компании на икономически форум в Берлин“, пише „Ханделсблат“, като отбелязва, че във форума участват представители на правителството в Киев, сред тях и самият премиер Денис Шмигал.

„Северен поток 2“ не е единствената причина за форума в момент, когато Украйна се нуждае от силна подкрепа. Страната може да играе централна роля в „Зелената сделка“ на ЕС и да помогне за постигането на целта за климатична неутралност до 2050 г., като произведе една пета от водорода, на който блокът иска в голяма степен да разчита за зеления си преход в средносрочен план.

Идеята за подкрепа за разширяване и модернизиране на мрежата на Украйна се появи отново в момент, когато според „Блумбърг“ администрацията на Съединените щати обмисля нови санкции, които да блокират „Северен поток 2“, потенциално – и срещу компанията майка Nord Stream 2 AG.

Агенцията пише, че санкциите ще се появят във вид на междинен доклад, който би могъл да засегне и застрахователна компания, работеща с тръбополагащите кораби в Балтийско море, и с други компании, поддържащи проекта.

Вчера Държавният департамент разпространи изявление на държавния секретар Антъни Блинкън, според което „всяка организация, замесена в „Северен поток 2″, рискува (да ѝ бъдат наложени) американски санкции и трябва незабавно да изостави работата по тръбопровода“.

По-голямата част от газопровода „Северен поток 2“, който трябва да доставя до Германия руски газ, като заобикаля Украйна, е изградена. Тръбите вече са на под 150 км от германския бряг.

Миналия месец САЩ вече разшириха санкциите срещу проекта, който администрацията на президента Джо Байдън – както и тази на предшественика му Доналд Тръмп – смята за вреден за Европа (заради засилване на зависимостта от Русия) и за Украйна (защото я лишава от транзитни такси).

Източник: dnevnik.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани