Информационен център на Министерство на oтбраната

Силно земетресение в Япония, има опасност от цунами

ZEMETRESENIEЗеметресение с магнитуд 7,2 е регистрирано днес в североизточната част на Япония и е обявена опасност от цунами, предадоха световните агенции. Трусовете са усетени и в столицата Токио.

Височината на вълната цунами в префектура Мияги може да достигне 1 метър, предупреждава националната метеорологична служба.

 Част от североизточната японска префектура Мияги остана без ток днес след земетресението.

Близо 200 домакинства са без ток, уточни електроразпределителното дружество Тохоку електрик пауър (Tohoku Electric Power).

Временно е спрямо движението на високоскоростните влакове "шинкансен", преминаващи през префектурата, по информация на Киодо.

Засега е съобщено за един пострадал, няма данни за разрушения.

Предупреждението за цунами остава в сила, като метеорологичната служба уточнява, че вълната може да достигне височина от 1 метър. Близо 6900 души от град Ватари са призовани да се евакуират заради опасността.

Епицентърът на труса е бил край бреговете на Мияги, на дълбочина 60 км.

Земетресението не е довело до аварии в атомните централи, разположени в района, където се намира и авариралата през 2011 г. АЕЦ "Фукушима-1". Извънредни ситуации няма и в АЕЦ "Онагава" в префектура Мияги и АЕЦ Токай-2" в префектура Ибараки. Всички реактори на тези централи в момента са спрени за проверка.

Трусът бе усетен и в столицата Токио, разположена на около 400 км южно от епицентъра.

Източник: dariknews.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top