Информационен център на Министерство на oтбраната

Нови протести срещу военния преврат в Мианма

mianmar_protestiПротивници на военното управление в Мианма организираха тази нощ шествия със свещи в цялата страна, въпреки репресиите на силите за сигурност и убийството на близо 250 души след 1 февруари, когато в страната беше извършен военен преврат, предаде Ройтерс.

Насилствените мерки срещу протестите бяха осъдени от западни правителства и безпрецедентни критики от някои от азиатските съседи на Мианма.

Освен това насилието принуди хората, решени да се съпротивляват на завръщането на военното управление след близо десетилетие на колебливи стъпки към демокрация, да измислят нови начини, за да покажат несъгласието си, отбелязва Ройтерс. Близо 20 протеста бяха организирани тази нощ в страната, включително в главния град Янгон, в малки общности в северния щат Качин и южния град Каутаун. Стотици се събраха преди зазоряване във втория по големина град Мандалей, включително медици в бели престилки.

На някои места към протестиращите се присъединиха будистки монаси, носещи свещи. Някои от тях използваха свещите, за да оформят знака с три пръста, използван от противниците на хунтата.

Силите за сигурност в Янгон взеха бързи мерки за разпръсване на шествието. В социалните медии се съобщава, че са използвани зашеметяващи гранати. Осем души са арестувани.

Вчера при протести в страната са загинали 4 души, с което броят на жертвите от 1 февруари достига 247, съобщава Асоциацията за подкрепа на политическите затворници.

Източник: dariknews.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top