Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Децата жертви и насилници в „Пираните на Неапол“

[post-views]
Децата  жертви и насилници в „Пираните на Неапол“

Романът „Пираните от Неапол“ (изд. „Сиела“) на разследващия журналист, преследван от италианската мафия, Роберто Савиано, е поредна негова книга. Той разкри интригите на неаполитанската Камора в разследването си „Гомора“, а този път отсъства документалистиката, казва преводачът и на това заглавие Таня Кольовска. Това му донася упреци, че клевети Италия. А самият журналист живее под постоянна полицейска закрила заради опасност за живота.

Сюжетът в „Пираните на Неапол“ е за включването на децата на града в мафиотския бизнес. Старите босове на Комората или са в затвора, или са се разкаяли, или са в немилост, а новите още не са наложили пълен контрол над Неапол. Николас усеща, че е дошло неговото време, а той е само на 15. Все още ходи на училище, живее с родителите си, кара мотопед и мечтае за нови маратонки. А това, за което мечтае, е свое запазено място в луксозния ресторант, където се срещат босовете на Комората. 

И с детската си банда, докато учи наизуст откъси от „Владетелят“ на Макиавели  с нечувана жестокост и дързост постига и много други неща. С приятелите си овладяват стрелбата с автомати, пласират дрога, рекетират и убиват. Избрали са най-прекия път да се издигнат в бедните квартали на Неапол. А в тези квартали Комората е животът и все още контролира града и цяла Южна Италия. Докато изпепелява съдбата на много деца от бедните квартали на града.

Най-ново

Единична публикация

Избрани