Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За една нощ бяха изпитани платовете за защитни облекла

[post-views]
За една нощ бяха изпитани платовете за защитни облекла
Полковник Димитър Кирков лично представи платовете, които бяха подготвени за производство на защитните облекла
Полковник Димитър Кирков лично представи
платовете, които бяха подготвени за
производство на защитните облекла

В изпитванията на платовете за защитните костюми на лекарите от първа линия в борбата с COVID-19 Институтът по отбрана беше в авангарда. Той разполага с три акредитирани лаборатории по изискванията на стандарт БДС EN ISO/IEC 17025 с международно признати сертификати. Едната от тях, Централната изпитвателна лаборатория за тилови имущества (ЦИЛТИ), е първата в България лаборатория, която започна изпитването на платове за производство на медицински защитни костюми.
„Още на 10 март 2020 г. през нощта бяха доставени в Института по отбрана платове от две фирми. Благодарение на своевременната и висококвалифицираната дейност на експертите на сутринта бяха представени резултатите от изпитванията, на базата на които се взе решение за производството на медицински защитни костюми в България.“ Тези важни факти припомни полковник доктор Димитър Кирков – директор на Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“. 
„За изминалите години Институтът по отбрана положи много усилия за развитие на своя научен потенциал и на материално-техническата база за провеждане на научни изследвания и изпитвания. Повиши се качеството и количеството на академичния състав, като той се обогати с идването на двама професори от областите: „Социални, стопански и правни науки” и „Сигурност и отбрана”. Развива се и материално-техническата база със закупуване на нови уреди и апаратура и възможност за провеждане на по-задълбочени научни изследвания – Cat-cam система за проектиране и конструиране на екипировка, както и предстоящото пристигане на 3D принтер с мощен лазер за обработка на твърди материали, включително и титан“, категоричен е полковник Кирков.
Само за 2020 г. са били закупени 18 нови уреда за лабораториите на Института, а за последните три години общият им брой е 45.
В Института по отбрана е създаден прототип на съвременен център за данни, базиран на виртуализация и високодостъпни архитектури, необходим за провеждане на изследвания по изграждане на система от центрове за данни на Министерството на отбраната и Българската армия и може би е първият създаден в държавната администрация „частен облак“ (с първа версия още през 2010 г.). 
През настоящата година приключва проектът за придобиване на сензорна информация от безпилотни летателни средства, ръководен от Института по отбрана с участието на дирекция КИС, който е предназначен за осигуряване и предоставяне в кризисен център на своевременна информация за възникнали аварии, катастрофи и други кризисни събития чрез сканиране на терена и на обектите за откриване на уязвимости и на затрупани хора. 
„Нови задължения по отношение на пандемията засега нямаме. Институтът по отбрана продължава да работи с една от своите акредитирани лаборатории в направление за изследване на годността на платовете за защитни медицински облекла и респираторни маски за борба с коронавируса, които нашите фирми изработват. Същевременно има готовност при възникване на извънредна ситуация да престрои своя режим на работа и научния и експертния състав да окаже съдействие на държавната власт в интерес на защитата на гражданите и сигурността на страната“, отбеляза директорът на Института по отбрана.
Страницата подготви Венцислав ЖЕКОВ, фото архив на Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“

20 фирми са заявили изпитателни процедури
Във връзка с изработването на защитни облекла, предназначени за медицински персонал, ангажиран с противодействие срещу разпространението на вируси (в конкретния случай коронавируса COVID-19 ) е било необходимо платовете за производство на медицински защитни костюми, като част от личните предпазни средства (ЛПС) да отговарят на  съответни европейски стандарти, които определят изискванията и методите за изпитване.
В Регламента (ЕС) 2016/425 на Европейския парламент са определени изискванията към ЛПС за определена категория риск. Всеки материал или комбинация от материали, използвани в частта от защитното облекло с цел изолиране на части от тялото от пряк контакт с причинители на инфекции и опасни вещества, трябва да отговаря на определени изисквания: химични изисквания; изисквания за изпълнение срещу проникване на причинители на инфекции; изисквания за изпълнение срещу проникване на вода; изисквания за целия костюм.
Впоследствие лабораторията продължава да изпитва платове за защитни облекла, като общият брой на заявилите изпитване фирми достига до 20.
Във възможно най-кратък срок, спазвайки технологичната дисциплина, институтът успява да организира и проведе серия от изпитвания, които да бъдат основание за вземане на адекватни решения относно справянето с пандемията от органите на държавната администрация. 
Институтът е в помощ и на производителите, защото установява несъответствия и тяхното отстраняване при организиране както на производството на компонентите, така и при производството на крайните продукти – в случая ЛПС за защита от разпространението на коронавируса.

Участват в над 20 международни научни проекти

Представители на ръководството на Министерството на отбраната и Министерството на здравеопазването присъстваха на брифинга и демонстрациите на новите защитни облекла през миналата година, когато пандемията обхвана света
Представители на ръководството на
Министерството на отбраната и
Министерството на здравеопазването присъстваха
на брифинга и демонстрациите на новите защитни
облекла през миналата година, когато пандемията обхвана света

Институтът по отбрана участва във всички проекти на Министерството на отбраната, свързани с модернизация и развитие на Въоръжените сили. В международен аспект научната му дейност е свързана с участието на учени от института в над 20 международни научни проекти по линия на Европейската агенция за отбрана (EDA), Организацията за наука и технологии (STO) на НАТО, програмата Science for Peace and Security на НАТО и програмата „Хоризонт 2020“ на Европейската комисия, като се поддържат контакти с над 50 организации, научни институти и университети от страната и чужбина.
Учени от Института по отбрана участват в почти всички панели на STO на НАТО, а заместник-директорът на института полк. доц. д-р Николай Стоянов е член на борда на STO за България. Изборът му през октомври 2020 г. за председател на панел „Информационни системи и технологии“ (IST) е поредното доказателство за експертизата и всеотдайната работа на изследователите и учените при извършване на научните изследвания, поддръжката и съпровождането на научните проекти и експерименти в рамките на НАТО, както и признание за научноизследователския капацитет на Института по отбрана в областта на сигурността и отбраната.
Институтът заедно с Университета в Единбург, Великобритания, завърши два знакови за Министерството на отбраната научни проекта в STO: BGR-GBR-AVT-12P/1 Study for Estimation, Reduction and Pollution Prevention of Army Test Ranges и BGR-GBR-AVT-15-P/1 Study on Application of Light-Weight Materials for Ballistic Protection. 
Първият проект провери и доказа, че замърсяванията на почвите и водите на Централния армейски технически изпитвателен полигон в Змейово са минимални и в рамките на нормите съгласно съответните стандарти на НАТО, а вторият проект изследва и дава препоръки за прилагането на леки композити за балистична защита на бойна техника срещу кинетични заплахи до ниво 5 съгласно STANAG 4569.

Най-ново

Единична публикация

Избрани