Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тренираме отбранителни операции през пролетта

[post-views]
Тренираме отбранителни операции през пролетта
1d

Въоръжените сили на Република България се подготвят за участие в най-мащабните за 2021 г. учения Defender Europe 21 и Steadfast Defender – 21, които ще се проведат в периода май–юни 2021 г. под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ за Европа и Африка и на Щаба на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. Те са фокусирани върху изпълнението на задачи, характерни за отбранителни операции. Участието в ученията е 
израз на съюзната решимост, сплотеност и взаимна ангажираност към сигурността в Черноморския регион, съобщиха от МО.

Defender Europe – 21 включва серия от свързани учения, разделени по време, място и фази и ще се проведе основно в Черноморския регион на Балканите и Естония. Започва през март с предислоциране на сили и средства по море от САЩ до 8 европейски държави и ще продължи до средата на юни 2021 г. В него ще участват над 30 000 военнослужещи от 26 държави – членки на НАТО, и страни партньори.
Основната цел е да се усъвършенстваш подготовката и оперативната съвместимост между участниците при едновременното провеждане на отбранителни операции на повече от 30 военни полигона в 14 страни. Defender Europe – 21 включва няколко взаимно свързани учения: Swift Response, Saber Guardian, Immediate Response и команднощабното учение Defender Europe. 

Провежданото от Командването на Сухопътните войски на САЩ за Европа и Африка учение Defender Europe – 21 е свързано и с учението на НАТО Steadfast Defender – 21. То ще се проведе от средата на май до началото на юни под ръководството на Щаба на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. Целта е да демонстрира способностите на НАТО да реагира бързо на целия спектър от заплахи за сигурността и стабилността на Северноатлантическия съюз в мирно време, при криза или при възникване на конфликт.

Ученията, в които българските Въоръжени сили ще участват, са включени в Плана за подготовка на Въоръжените сили на Република България през 2021 г., Плана за ученията на НАТО и Плана за съвместна българско-американска подготовка в страната и в чужбина през 2021 г. Подобен тип учения се провеждаха в нашата страна през 2017 г. и 2019 г. През май и юни 2021 г. нашата страна ще бъде домакин на многонационалното учение Saber Guardian, обединяващо национални учения с международно участие Strike Back – 21; Balkan Sentinel – 21 и Шабла – 21, и тактическото учение Trojan Footprint – South. На територията на страната ще се проведат и учението Swift Response – 21, и командно-щабното учение Defender Europe. Български военни формирования ще участват и в тактическото учение Decisive Strike в Република Северна Македония, което също е част от Saber Guardian.

По време на провеждането на всички учения ще бъдат спазвани противоепидемичните мерки за недопускане разпространението на COVID-19, за да бъде осигурена защитата на военнослужещите и на населението. Преди предислоцирането базираните в САЩ военнослужещи ще бъдат тествани за COVID и ще бъдат поставени под карантина преди придвижването им в европейските страни. Ученията ще се проведат при спазване на принципите за прозрачност и откритост. Планирани са дни за медии, на които журналистите ще имат възможност да наблюдават действията на военнослужещите. Ще бъде предоставена информация за датите, на които ще се проведат дните за медии, както и за условията за акредитация на журналистите. (БА)  

Най-ново

Единична публикация

Избрани