Информационен център на Министерство на oтбраната

Байдън отклони поканата на Путин за диалог

Joe Biden baidanСАЩ още не са взели решение за извеждането на войските от Афганистан, заяви шефът на Пентагона

В отговор на предложението на руския президент Владимир Путин за пряк диалог, Джо Байдън заяви, че контактите между двамата ще се осъществят на някакъв етап в обозримо бъдеще, пише Епицентър. “Сигурен съм, че ще поговорим на някакъв етап“, каза Байдън пред репортери в Белия дом.

В четвъртък Владимир Путин предложи на Джо Байдън да проведат открит диалог в ефир в петък или понеделник. “Не бих го отлагал на заден план, искам да отида до тайгата през уикенда, да си почина малко там, но това би било възможно или утре, или, да речем, в понеделник“, каза Владимир Путин за телевизионния канал “Россия-24“.

Моля, готови сме по всяко време, удобно за американската страна, и ще дам съответните инструкции на външното министерство точно сега“, каза Путин. Той подчерта, че такъв контакт с Байдън може да се осъществи „при условие, че това е директен, честен разговор в пряк ефир“.

Преди това Джо Байдън заяви в интервю за телевизия ABC, че руското ръководство трябва да “плати цената“ за опитите на Москва за намеса в американските избори. Освен това шефът на Белия дом отговори утвърдително на въпроса дали смята Путин за “убиец“. Впоследствие, запитан какво ще отговори на американския президент, Владимир Путин каза, че ще му пожелае здраве. Байдън ще се срещне с Путин, “когато моментът е подходящ“, обяви Белият дом.

Президентът на САЩ Джо Байдън още не е взел решение за извеждането на войските от Афганистан, заяви министърът на отбраната Лойд Остин на пресконференция в Делхи, предаде ТАСС. Остин подчерта, че е запознат със спекулациите, според които президентът е взел решение да остави войските там до ноември“. “Доколкото ми е известно, президентът не е взел решение и не е правил никакви изявления за това, кога ще реши да изведе войските“, отбеляза министърът на отбраната на САЩ. Процесът по приемането на решението продължава.

Остин добави, че Вашингтон не е забравил споразумението с талибаните, според което американските войски трябва да напуснат Афганистан до 1 май. При разглеждането на този въпрос правителството на САЩ набляга на логистиката и “оставя открити максимално количество възможности“.

Източник: в.“Земя „

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top