Информационен център на Министерство на oтбраната

Спецчастите на Обединеното кралство поемат по нова траектория

mi-6Британски командоси и Ми-6 погват руското разузнаване по света

Трябва да се адаптираме към новите заплахи, казва министърът на отбраната

Британските специални сили заедно с Ми-6 ще бъдат натоварени с нова мисия – да противодействат на заплахата, породена от „враждебни“ държавни агенти по света, обяви началникът на генщаба на британската армия, цитиран от медиите на острова. В интервю за The Sunday Telegraph ген. Марк Карлтън-Смит посочи, че съгласно плановете за военна модернизация, които се очаква да бъдат огласени днес, британските специални сили SAS и SBS ще следват „различна траектория“. Вестникът посочва, че това може да означава войници от специалните сили заедно с Ми-6 да организират операции за наблюдение на руското разузнаване и военни части.

Специалните сили „ще проследяват променящия се и ускоряващ се характер на бъдещи заплахи“, посочи генералът. „Най-упоритите и смъртоносни заплахи са свързаните с враждебни държавни агенти,“ каза той пред The Sunday Telegraph.

Вероятно подразделенията на британските спецчасти, както и Ми-6, ще бъдат натоварени да парират действията на руското военно разузнаване, известно като ГРУ, за което се смята, че е отговорно за нападението с нервно-паралитично вещество в Солсбъри срещу бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, посочва още вестникът. В същото време някои от традиционните роли на спецчастите ще бъдат поети от нов рейнджърски полк, създаването на който бе обявено в петък преди официалното публикуване на документа за промените в британското командване на отбраната, посочи генералът.

Той каза още, че в бъдеще специалните сили може да да бъдат натоварени и с противодействието срещу групата „Вагнер“ -руска наемническа организация, за която се смята, че действа с правомощията на Кремъл.

В статия за вестника министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс заяви, че въоръжените сили трябва да се адаптират към заплахите, които са се „променили до неузнаваемост“ през последните 30 години.

„Вече не можем да приемаме за даденост превъзходството на западните способности. Нашите врагове имат безкрайно повече възможности от преди“, каза той. „Шифроването, прецизността и информационните операции усложняват картината на заплахата. Попадаме постоянно в „сивата зона“ – агресивни действия под прага на открития конфликт.“

Уолъс допълни, че ще бъдат отпуснати допълнителни средства за „разузнаване, наблюдение и разкрития“, както и за електронна война.

Британските киберчасти също ще бъдат разширени, ще има ново космическо командване, което да координира военните и търговските операции, а Кралският флот ще получи нов специален кораб за наблюдение на океана, с който да защитава жизненоважните подводни кабели.

Въпреки че ще получи допълнително 3 милиарда паунда, в британската армия предстоят и съкращения, посочва вестникът. Военнослужещите ще бъдат съкратени с около 10 000, ще бъдат изведени от употреба бронирани бойни машини, както и последният останал транспортен самолет „Херкулес C-130J“.

Източник: в.“Монитор„

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top